Рјечник: Шта значи муштулук?

Иако су у нашем језику присутни бројни турцизми, односно ријечи преузете из турског језика које су се задржале у готово изворном облику, за многе од њих постоји погрешно увјерење.

Ријеч је о томе да је велики број ријечи које заправо воде поријекло из персијског језика, а у наш језик су дошле преко турског.

Једна од таквих ријечи је и муштулук, која се задржала у изворном значењу. Врло је вјероватно да ако питате припаднике млађе генерације шта значи ова ријеч неће моћи да вам дају тачан одговор, јер се она у новијим генерацијама сматра готово непознатом.

А некада се итекако добро знало значење овог термина, јер је особа која изговори некоме “муштулук” дефинитивно била вјесник добрих вијести, а муштулукџија је увијек био радо виђен у сваком домаћинству, као гласних лијепих вијести који је за то добијао част од домаћина.

Најбољи примјер да боље схватите значење ове ријечи јесте ситуација када се жена породи, па неко дође у кућу да јави добру вијест и да добије част за то.

Иако не постоји прецизна дефиниција ове ријечи, могли бисмо да је дефинишемо као доносилац добрих вијести који очекује част за то што јавио.