Систему адресног регистра приступа и наша општина

Систему адресног регистра који успоставља Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове приступиће и општина Котор Варош.

Начелник општине Котор Варош, Зденко Сакан, потписао је споразум са Републичком управом за геодетске и имовинско-правне послове о приступању овом значајном пројекту.

Aдресни регистри у БиХ оснивају се захваљујући донаторским средствима Шведске „ЦИЛАП“ пројектом, који реализују управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске и Федерације БиХ.

Адресни регистар представља евиденцију свих улица и кућних бројева стамбено-пословних објеката на подручју једне локалне заједнице у дигиталном облику која ће донијети низ предности и захваљујући којој више неће бити адреса са кућним ознакама бб, док а централни адресни регистар који води Управа садржаваће податке за читаву Републику Српску.

„Захваљујући овој евиденцији у локалним заједницама неће више бити адреса са кућним ознакама бб, које према законским одредбама и не би требало да постоје, а што је од огромног значаја за лоцирање грађана и њихове имовине, њихову безбједност, квалитет њиховог живота и, уопште, остваривање свих права грађана“, рекли су у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове.

Према њиховим ријечима, само постојање евиденције тачних адреса олакшаће рад служби попут Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ, Завода за статистику, полиције, поште, хитне помоћи, ватрогасаца, социјалних радника и других.

„Захваљујући овим евиденцијама, надлежним службама биће лакше да реагују у ванредним ситуацијама и ситуацијама елементарних непогода, али и да обављају различита истраживања, пописе, социјалне карте и слично“, додали су у РУГИПП-а.

На тај начин омогућиће се потпун увид и контрола рада локалних самоуправа  у области просторних јединица што у овом тренутку услед различитог поступања локалне самоуправе није случај. Укључивањем свих заинтересованих страна биће створен заједнички систем са дневном ажурношћу података, што ће значајно олакшати рад локалне самоуправе  и РУГИПП.

Овај регистар су већ успоставиле општине Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Источни Стари Град, а план је да до краја године адресни регистри буду успостављени и у Приједору, Требињу, Зворнику, Лакташима, Палама, Бијељини,  Сокоцу, Српцу, Дервенти, Модричи, Прњавору, Трнову, Кнежеву, Мркоњић Граду, Шипову, Рибнику, ТеслићуШамцу, Пелагићеву, Лопарама, Власеници, Угљевику и Рогатици.