Почиње акција збрињавања напуштених паса


КОТОР ВАРОШ, 8. ФЕБРУАРА – Хигијенски сервис за напуштене животиње “Јава” из Прњавора под надзором Комуналне полиције Котор Варош почеће наредне седмице са спровођењем акције збрињавања напуштених паса.

Овлашћени сервис “Јава” ангажовала је општина Котор Варош ради спровођења поступка законитог уклањања паса луталица са јавних површина на подручју општине.

Општина Котор Варош је за ову намјену издвојила знатно већа средства у односу на прошлу годину.

Шеф Одсјека за инспекцијске послове и комуналну полицију Горан Малијевић рекао је да је учестала појава паса луталица створила несигурност код становника, првенствено ђака.

Осим агресивности, коју пси луталице често испољавају, постоји и санитарни ризик када је ријеч о појави заразних болести“, навео је Малијевић и додао да су животиње вјероватно у потрази за храном и водом пришле градском насељу.

Goran Malijevic

Он је указао да су проблем пси које грађани довозе и остављају по граду, због чега ће надлежне службе више пажње посветити откривању и кажњавању таквих лица, као и лица која кућне љубимце пуштају да шетају градом без пратње.

Малијевић је апеловао да грађани чувају кућне љубимце и пријаве надлежним службама евентуалну нову појаву паса луталица.

Из Одсјека за инспекцијске послове и комуналну полицију упозоравају власнике паса да своје љубимце, као што је и нормално, држе у својим двориштима и не дозвољавају им неконтролисано кретање градским улицама, јер се лако може десити да буду ухваћени.

У прихватилишту за псе у Прњавору на животињама се примјењују све мјере ветеринарске здравствене заштите, обезбјеђује им се храна, као и удомљавање.