АКЦИЈЕ ВОЛОНТЕРА ЦРВЕНОГ КРСТА КОТОР ВАРОШ ТОКОМ ПОПЛАВА

Нажалост подручје наше општине Котор Варош захватила је катастрофална поплава слична оној из 2014 године. Излила се ријека Врбања и њене притоке и поплавиле више десетина стамбених и привредних објеката.Било је чак и евакуција најугроженијих. Више мостова је оштећено а већина их је била и затворена за саобраћај. Покренуо се и велики број клизишта а иста су блокирала већи број локалних путева.

По самом настанку катастрофе екипе Црвеног крста Котор Варош и Центра за социјални рад изашле су на терен и обилазили поплављена домаћинства на подручју општине Котор Варош. Тада су обишли насеља Читлук, Шибове, Ново Село и Баштину. Том приликом су угроженима уручили помоћ у прехрамбеним, артиклима,хигијенским средствима и питкој води јер су сви водоводи били ван функције.


Екипе настављају сваки дан са обиласком других подручја на општини захваћених поплавом. Ситуација је била тешка јер је велики број домаћинстава био под водом. После повлачења воде остао је муљ и велика штета на стамбеним објектима и намјештају.

И наредних дана су наши вриједни волонтери на поплављеном подручју уз Врбању. Достављају питку воду и храну. Обишли су домаћинства на подручју Црне Ријеке, Забрђа и Котор Вароша чије су куће поплављене или заплављене претходних дана. Угроженима су доставили пакете хране, хигијенске пакете, ћебад, канистере и питку воду. Помоћ је обезбјеђена захваљујући Црвеном крсту Републике Српске која је брзо достављена и то: 20 пакета хране, 30 хигијенских пакет, 50 ћебади и 50 канистера. Такође, је и фирма Кока Кола из Сарајева донирала 600 литара флаширане воде за пиће на чему им се захваљујемо.

Наши волонтери Црвеног крста Котор Варош настављају и даље обилазити и недавно поплављена домаћинства на општини и достављати питку воду јер у насељима Читлук и Ново Село вода још није за пиће. Том приликом достављали су прехрамбене и хигијенске пакете гдје је било потребе.

Такође, су посјетили и МЗ Доње Липље и доставили помоћ за угрожене становнике ове мјесне заједнице.
Посљедице недавне поплаве су видљиве на све стране.

Из Црвеног Крста Котор Варош се захваљују Ани, Ивани, Дијани,Томи и Бати што су одвојили вријеме и обилазили терен. Хвала свим нашим волонтерима који су одвојили вријеме за реализовање ових акција, а посебна захвалност иде Армину који је ових дана био неуморан.