Алармантни подаци мјерења тла на подручју „Инцела“

Вриједност пиралена на појединим мјестима у кругу „Инцела“ износи и до 6. 722,49 милиграма по килограму, резултати су најновије анализе коју је у октобру и новембру радила Еколошка инспекција града Бањалука, која је и потврдила ове резултате.

Уколико се узме у обзир да је, према ријечима стручњака, дозвољена вриједност пиралена за ово подручје 0,2 милиграма по килограму, простом рачуницом видимо да је присуство канцерогеног уља на појединим мјестима у „Инцелу“ и око 33.000 пута веће од дозвољеног.

„Резултати хемијске анализе су показали присуство пиралена у земљишту, које у појединим узорцима износи и до 6.722,49 милиграма по килограму, док у подземним водама и храни није утврђено његово присуство, због чега ће се понављати узорковање ради предострожности“, казали су у Одјељењу за инспекцијске послове града Бањалука.

Како су навели, Еколошка инспекција је током октобра и новембра путем овлаштене куће извршила узимање 101 новог узорка земљишта ради хемијске анализе на пирален.

„Исто тако су извршена узимања пет узорака подземних вода из пијезометара, три узорка рибе, два узорка пилећег меса, један узорак поврћа, а осим тога и један узорак поврћа који је анализиран на тешке метале“, појаснили су у Одјељењу.

Како кажу, осим ових анализа, код девет узорака земљишта, од поменутих 101, урађене су и хемијске анализе на полицикличне ароматичне угљоводонике, укупне нафтне угљоводонике и тешке метале.

Подсјетимо, након што је дошло до пожара и горења уља пирален у „Инцелу“ у марту ове године, ангажована је Еколошка инспекција града Бањалука, која је обавила вјештачења и потврдила да је земљиште код енергане пуно пиралена и других тешких метала.