„АЛКОХОЛ+ВОЛАН=УБИТАЧНА КОМБИНАЦИЈА“

АМС РС у сарадњи са Министарством саобраћаја и веза РС, Министарством унутрашњих послова, Републичком управом за инспекцијске послове, Агенцијом за безједност саобраћаја и јединицама локалне самоуправе проводи превентивну кампању под називом „АЛКОХОЛ+ВОЛАН=УБИТАЧНА КОМБИНАЦИЈА“.
Циљ ове кампање је повећање безбједности саобраћаја смањењем броја возача под дејством алкохола. У Републици Српској, у протеклој години евидентирано је 8.445 саобраћајних несрећа у којима је 137 лица погинуло.
Главни инспектор за саобраћај у Управи полиције МУП-а Републике Српске Горан Шмитран рекао је да је циљ акције да се подацима о броју саобраћајних несрећа и броја страдалих укаже возачима колике су опасности по њихову и безбједност других учесника у саобраћају, нарочито дјеце, уколико конзумирају алкохол.
Генерални секретар Ауто-мото Савеза Републике Српске Ранко Бабић истакао је да је у вријеме обиљежавања крсних слава и других празника на просторима Републике Српске неопходно да се апелује да возачи не конзумирају алкохол или да користе такси и други јавни превоз уколико пију алкохол.
Осим што је један од најчешћих узрока саобраћајних незгода, алкохол повећава самопоуздање возача, смањује осјаћај одговорности, а истовремено смањује могућност опажања и доводи до успореног реаговања, возач постаје неопрезан и склон непоштовању саобраћајних прописа.
Према показатељима надлежних институција, количина од 0,5 промила алкохола у крви повећава ризик од настанка саобраћајне незгоде за два пута, са 1,0 промила алкохола у крви ризик од настанка незгоде је седмероструко већи, а код 1,4 промила 20 пута већи.
Кампања „АЛКОХОЛ+ВОЛАН=УБИТАЧНА КОМБИНАЦИЈА“ проводи се и на подручју наше општине.