Анкетни одбор о случају Давид

Анкетни одбор Народне скупштине РС сачинио је на више од 320 страна извјештај у вези са свим релевантним чињеницама случаја страдања бањалучког младића Давида Драгичевића.

У том документу су детаљи одговора на више од 800 постављених питања представницима бањалучког Окружног тужилаштва и полиције.

Чланови Анкетног одбора Народне скупштине РС данас разматрају тај извјештај који би потом требало да упуте на усвајање ентитетском парламенту.

У претеклом периоду узели су изјаве од министра унутрашњих послова РС-а Драгана Лукача, тужиоца Окружног тужилаштва Бања Лука, Далибора Вреће и главног тужиоца Окружног тужилаштва Бање Лука, Желимира Лепира.

Сједницама је предсједавао предсједник Анкетног одбора Бранислав Бореновић, а присутни су били замјеник предсједника Драго Калабић, као и чланови Недељко Гламочак, Миланко Михајилица и Горан Ђорђић. Уиме групе „Правда за Давида“ присутни су били Љиљана Тешановић и Борислав Радовановић.

Министар Лукач одговарао је на питања чланова Одбора у вези с процедурама у истражним радњама полиције, надлежностима управа Министарства унутрашњих послова Републике Српске, као и на остала питања у вези са дјеловањем полиције и МУП у овом предмету.

Лепир и Врећо одговарали су на питања Анкетног одбора у вези с предистражним поступком у случају смрти Давида Драгичевића, као и на питања о сарадњи истражних органа.

Тужиоци су рекли да утврђују све чињенице у овом случају и да ће истрага бити отворена, ако се и када утврди да је ријеч о кривичном дјелу и да за сада Тужилаштво не може да квалификује овај догађај.

Претходно су члановима Одбора изјаве дали и директор полиције РС Дарко Ћулум и начелник Управе криминалистичке полиције МУП-а Синиша Кострешевић.

Прије тога, Анкетном одбору изјаве су дали директор Завода за судску медицину Републике Српске, Жељко Каран и начелник Управе за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова, Дарко Илић.

Давор Драгичевић тврди да је његов син убијен, те оптужује полицију и тужилаштво да то прикривају. Врх полиције РС је против Драгичевића поднио тужбе за клевету, а он је тужилаштву доставио више од хиљаду пријава у којима се наводи да је Давид Драгичевић, који је нестао 18. марта, а пронађен 24. марта, убијен.

(Фена)