Позивају возаче на протесте због раста цијена горива

Позив на протест због раста цијена горива у БиХ шири се друштвеним мрежама, док с друге стране стручњаци сматрају да овакав вид грађанске непослушности у овом тренутку неће имати никаквог ефекта.

“Планирамо да се од 10. јуна зауставља саобраћај у знак протеста због цијена горива у БиХ. Правимо застој на сат сваког дана у 17 х од 10. јуна па надаље, све док се цијене горива у БиХ не смање”, стоји у једној од објава на друштвеним мрежама.

Позив на застој грађанима БиХ стигао је и од Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС, гђе се наводи да би 10. јуна сви грађани БиХ, који су, како кажу, против поскупљења горива, требало да застану гђе год да се налазе, а најбоље би било на главним улицама.

Игор Гавран, економски аналитичар, казао је да је било каква реакција погрешно темпирана и усмјерена на посљедње поскупљење, које је, како каже, заиста подстакнуто глобалним кретањима.

“Kључни проблем превисоке цијене горива настао је управо код нас, али много раније, и тада је требало одлучно реаговати и спријечити га док је јавни притисак могао дати резултат, а ријеч је о неоправданом, деструктивном повећању домаћих дажбина на гориво – акциза и путарина“, истакао је Гавран за “Независне”.

Према његовим ријечима, акцизе и путарине су представљале највећи удар на укупну цијену горива, а свако наредно поскупљење се, како истиче, само надограђује.

“Тада је требало реаговати и спријечити усвајање оваквог закона. Тада је сваки облик протеста и притиска био потпуно оправдан и можда је могао нешто постићи”, сматра Гавран.

Нагласио је да Закон о акцизама, који, како тврди, нема нити један позитиван ефекат, треба бити мета ђеловања, а не посљедње поскупљење горива.

Гордана Булић, предсједница Удружења потрошача Тузланског кантона, казала је да иако овај застој можда тренутно неће имати значајније ефекте, битно је да се покаже грађанска солидарност.
Извор: Независне новине