АТВ: Како је Котор Варош постао привредно чудо?

Котор Варош доживљава прави привредни бум. У протеклих неколико мјесеци посао је добило 400 људи, а до краја године, у плану је запошљавање још 600 радника.

Општина на око и не дјелује претјерано развијено, али од ње многе урбаније имају штошта да препишу. Инвеститори највише улажу у реални сектор, а за њих постоје посебне погодности. Административне препреке лако се прескачу, а до грађевинске и локацијске дозволе, кажу у општини, може се за два дана.

“Настојимо да будемо ажурни. Стављамо свакако сваки захтјев инвеститора који долазе, он се приоритетно рјешава. Правимо изузетно добру сарадњу с инвеститорима, у сталној смо комуникацији с њима”, каже Младен Тривуновић, замјеник начелника општине Котор Варош.

Инвеститори су у посљедње вријеме све више заинтересовани за машинску индустрију. У “Сим Технику”, фирми која производи и извози дијелове за аутомобиле, кажу да је све теже доћи до квалификованог радника. Сада запошљавају 230 људи, али ће им, кажу, требати још. Зато су почели да их увозе из Бањалуке, Теслића, Челинца и Кнежева.

“На том питању ми морамо, да кажем, једним дијелом сами да се помажемо, то јест, да радимо интерну едукацију радника, обуку и припрему за рад. Један дио обуке имамо у сарадњи са средњом школом Котор Варош, ту радимо праксу, а уједно надопуњујемо своје потребе”, рекао је Мишо Бијелић, технички директор компаније “Сим Техник”.

У том сектору, радна снага се ангажује још током школовања. Тако су сви средњошколци машински техничари, одмах послије матуре добили посао. Машински радници не могу да се пожале. Посла, кажу, барем у производњи, има сасвим довољно.

“Ко жели да ради, лако је наћи посао, стварно. Ми имамо овде 70 посто младих људи који заврше средњу школу и запослење одмах послије праксе налазе овде”, каже Вања Арнаутовић, радник “Сим Техника”.

Слично је и у фабрици обуће “Дермал”. Највише обуће извозе, а њихове ципеле носе француски и амерички војници. Которварошким опасачима служе се чак и италијански карабињери. Пошто се константно шире, недељно запошљавају и до пет нових радника.

“Ево у задње двије године то је јако велики раст, са 200 радника смо на 500 радника. Што се тиче општина, углавном је то са которварошке општине радници, а имамо све више пријава и из Челинца и Бањалуке”, испричала је Катарина Бубић, фабрика обуће “Дермал”.

Због потреба тржишта рада, у средњу школу послије десет година враћа се и обућарски смјер. И не чуди, јер фабрика спортске обуће “Спортек” и ове године планира да запосли највише људи.

Италијанска компанија “Спортек”, за двадесетак година, дошла је од 15 на више од двије хиљаде радника.

Охрабрују и статистички подаци – према евиденцији Завода за запошљавање, у Котор Варошу ради 5200 људи. На Бироу је остало нешто више од двије хиљаде, од чега већина живи у иностранству. Због константног прилива инвестиција, општина је прошле године имала једну од најнижих стопа незапослености у Српској.