Бесплатним прегледима обиљежен Свјетски дан срца

Општинска организација Црвеног крста Котор Вароша организовала је данас, поводом Свјетског дана срца, бесплатне прегледе за грађане, а дијељен је и едукативно-информативни материјал.

Которварошани су у здравственом пункту могли да измјере крвни притисак, шећер у крви и индекс тјелесне масе у кампањи под слоганом „Буди херој срца – обећај!“, речено је Срни у општинској организацији Црвеног крста.

Љекари и волонтери Црвеног крста Сања Имамовић и Жана Радић рекли су да је циљ ових прегледа да се на вријеме уоче фактори ризика обољења кардиоваскуларног система.

Ради превенције болести срца и крвних судова потребно избјегавати конзумирање алкохола и цигарета и, уз квалитетну исхрану, бавити се физичким активностима„, истакла је Иамовићева и напоменула да особе које су обољеле од ових болести морају да се придржавају упутстава љекара и редовно користе прописану терапију.

Након прегледа, она је грађанима дијелила савјете како да заштите здравље и спријече обољења срца, као и мождани удар.

Циљ кампање обиљежавања Свјетског дана срца је да се подијеле искуства о здравом начину живота и инспиришу милиони људи широм свијета да се кардиоваскуларне болести могу спријечити само малим промјенама дневних навика, као што су здрава исхрана, физичка активност и престанак пушења.