Безбједност дјеце у саобраћају приоритет

Министарство управе и локалне самоуправе  и Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске за представнике јединица локалне самоуправе организовали су данас обуку под називом „Безбједност саобраћаја у зонама школа“.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић рекао је да подаци о саобраћајним незгодама са учешћем дјеце говоре да се безбједности најмлађих у саобраћају, посебно ученика у зонама школа, мора посветити много више пажње. Он је подсјетио да је у претходне четири године на путевима Српске седморо дјеце страдало као путници у возилу, а петоро као пјешаци, те да се статистички гледано троје од четворо дјеце вози на неправилан и небезбједан начин.

Радовић је нагласио да је циљ радионица да се на адекватан начин у локалним заједницама у Српској обезбиједи прилаз школама, као и цјелокупан пут ученика од куће до школе, али и да се у школама много више говори о саобраћајним прописима и њиховом поштовању.

Службеник у општини Kотор Варош Миленко Ђурић рекао је да је од 12 школских објеката на подручју општине Kотор Варош осам директно наслоњено на магистрални или регионални пут, због чега се константно ради на обезбјеђењу пута ученика од куће до школе и сигурног боравка ученика у близини школских дворишта и терена за физичко васпитање.

Он је нагласио да су обуке које у претходне четири године организују Министарство управе и локалне самоуправе и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске за представнике јединица локалне самоуправе о теми безбједности саобраћаја у локалним заједницама веома корисне.

Обука је одржана у оквиру “Система обуке за запослене у јединицама локалне самоуправе”, а учесници су били начелници одјељења, те службеници у јединицама локалне самоуправе Републике Српске који се баве пословима саобраћаја, односно стамбено-комуналним пословима, као и директори основних школа.