БиХ пријети прави егзодус радника

Подсјећамо, коалиционе странке у Њемачкој сагласиле су се недавно у вези с новим законом о имиграцији како би привукле већи број обучених радника из држава које нису у ЕУ.

Постигнут је споразум којим се уклањају потешкоће на тржишту рада за све грађане земаља изван ЕУ који посједују одговарајуће квалификације и знање њемачког језика.

„У овом тренутку БиХ нема стратегију ни модалитет којим би зауставила одлазак, прије свега, младих особа. Неко краткорочно рјешење не постоји, тако да је извјесно да ће доћи до егзодуса“, каже Адмир Чавалић, економски аналитичар.

Према његовим ријечима, разлози за одлазак су бројни, прије свега то су незапосленост и ниске плате, а који су посљедица ниског економског раста.

„Ако имате економски раст од три одсто заиста је немогуће да задржите људе. Једини гарант опстанка људи на овим подручјима је стопа раста од шест до 10 одсто, а добар примјер су земље Балтика, те Чешка, Словачка, Пољска, које ипак успијевају да дио индустрије из Њемачке кроз стране инвестиције пребаце код себе и тако задржавају раднике. Ми не привлачимо стране инвестиције, а нема ни економског раста“, закључио је он.

Драгица Ристић, директорица Привредне коморе Репубулике Српске, оцјењује како ће либерализација додатно усложити позицију домаћих фирми.

„На овај начин олакшава се процес за цијеле породице радника који напуштају БиХ“, казала је Ристићева.

Драгутин шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, сматра да се одлазак радника из овог ентитета може смањити уколико се буду користила природна богатства. Он сматра да су ту, прије свега, шумско богатство и енергетски сектор, који могу да подигну стандард људи и допринесу напретку друштва у цјелини.

У Привредној комори ФБиХ кажу како су свјесни да се мало тога може учинити те да је забрињавајуће што се овом тематиком ниједна од надлежних институција није озбиљније бавила.

„То ће сигурно погодити бх. привреднике који се развијају и обучавају своје раднике и усавршавају нове технике, јер још немају толику снагу да људима понуде ниво плате какав је у Њемачкој“, казао нам је Мирсад Јашарспахић, предсједник ове коморе.

Он једно од рјешења види у деташманима гдје компаније из БиХ добијају послове у Њемачкој и гдје воде домаћу радну снагу па ће, како је најавио, у наредном периоду Комора своје активности усмјерити на ову област, а гдје постоје велики проблеми у бирократији.

Иначе, њемачке странке су се сагласиле да ће компанијама бити дозвољено да запошљавају стране раднике свих професија, без обзира на званичну листу сектора у којима постоји недостатак радне снаге.

Страни дипломци и радници који су стручно оспособљени добиће могућност да дођу у Њемачку на шест мјесеци и траже посао уколико испуњавају одређене услове за радно мјесто и познају њемачки језик.