Бивши фудбалер Милана постао пресједник Либерије

Жорж Веа, чувени голгетер, обележио је једну епоху у дресу Милана, а сада је на новом задатку. Некада одлични нападач постао је нови председник Либерије.

Он је у борби са досадшњим потпредседником Џозефом Бокалијем убедљиво тријумфовао, освојивши већину у 12 од 15 округа ове афричке државе, чиме је постао 25. либеријски председник.

„Изузетно сам захвалан мојој породици, пријатељима и лојалним присталицама који су помогли да победим у овој веома дугој кампањи. Са дубоким емоцијама изражавам велику захвалност народу Либерије који ме је почаствовао својим гласовима. Велика је ово нада“, поручио је 51-годишњи Веа путем Твитера.

За ове изборе се говорило да су пресудни за судбину Либерије. Они су трећи после крвавог грађанског рата који је 2003. године разорио земљу.

Током богате фудбалске каријере овај Жорж Веа је играо и за Монако, Пари Сен Жермен, Милан, Челси, Манчестер сити и Олимпик из Марсеја.

Са Миланом је освојио две титуле, са Челсијем ФА куп, са ПСЖ-ом шампионски пехар, два Купа и један Лига куп Француске, док је са Монаком освојио Куп. Био је званично најбољи фудбалер света 1995, најбољи стрелац Лиге шампиона у сезони 1994/1995, трипут је биран за најбољег фудбалера Африке, а трипут и у идеални тим света.