Начелник Сакан обишао радове на осигурању обале Врбање

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан обишао је данас радове који се реализују у оквиру пројекта „Осигурање обале ријеке Врбање“.

Радници грађевинског предузећа „Декол“ почели су са постављањем габионске обалоутврде у дужини од 150 метара, од Градског трга низводно према Которском мосту.

Ријеч је о пројекту вриједном 125.000 КМ, који заједнички реализују општина Котор Варош и УНДП.

„На овај начин биће заштићен постојећи канализациони колектор и пјешачка стаза, који су оштећени током мајских поплава 2014. године“, рекао је приликом обиласка радова начелник општине Котор Варош Зденко Сакан и додао да ће општина за овај пројекат издвојити 43.842,75 КМ.

Прорачун потребне крупноће камена за израду габионске мреже извршен је на основу просјечне брзине тока на ријеци Врбањи из пројекта „Израда мапа опасности и мапа ризика од поплава на сливу ријеке Врбас у БиХ“.

Према ријечима представника извођача радова, и уколико буду повољне временске прилике, завршетак је предвиђен крајем јануара наредне године.

Након санације доњег дијела градског купалишта „Бјелине“, који је примаран због заштите колектора, услиједиће санација горњег дијела купалишта, а за извођење тих радова биће расписана тендерска процедура.

Извођењем пројектних активности осигурала би се обала ријеке Врбање у дужини од 280 метара и заштитило би се од поплаве подручје јединог градског купалишта „Бјелине“ површине 8.500 метара квадратних.