Болнице Српске на кредитној инфузији

Болнице у Републици Српској настављају са задужењима како би измириле своје пореске и друге обавезе. За кредитима „тешким“ три милиона код комерцијалних банака посегнуће и здравствене установе у Источном Сарајеву и Невесињу.

Болница Источно Сарајево задужиће се код „Нове банке“ за 1,2 милиона КМ на период од три године, са фиксном каматом до 4,7 одсто. Нема грејс периода отплате, а трошкови обраде кредита износе 6.000 КМ.

За кредитом у овој болници посежу како би затворили постојећи кредит и платили дугове добављачима и радницима.

И Болница Невесиње ће се задужити код „Нове банке“, и то за 1,7 милиона КМ на осам година, са грејс периодом од 12 мјесеци, који је укључен у период отплате. Платиће и фиксну каматну стопу од 5,9 одсто, те трошкове обраде кредита од 8.500 КМ.

Намјена кредита је рефинансирање постојећег дугорочног кредитног задужења, измирење пренесених обавеза за неплаћене порезе и доприносе према Пореској управи РС и измирење пренесених обавеза према радницима и добављачима.

Ова задужења аминовала је и Влада Српске која је дала сагласности за издавање гаранција РС за кредитна задужења поменуте двије болнице.

„Република Српска као давалац гаранције безусловно гарантује правовремено плаћање свих обавеза према уговорима који ће се закључити између болница Невесиње и Источно Сарајево и изабране пословне банке „Нова банка““, наведено је у одлукама Владе.

Влада Републике Српске и почетком августа је дала гаранције за задужење болница у Бијељини, Фочи и Добоју у износу од 14 милиона марака. И те кредите здравствене установе су планирале да утроше за реструктурирање постојећег задужења и измирење дугова.

Тада су гаранције РС дате за задужење болнице „Свети врачеви“ у Бијељини у износу од четири милиона марака, те Универзитетске болнице Фоча и „Свети апостол Лука“ у Добоју у износу од по пет милиона марака.