Буквар здравља:10 занимљивости које нисте знали о сиру

Можемо га пронаћи као производ многих варијација кад су у питању облик, мирис, укус, боја и текстура. Може се третирати као додатак јелима, или пак, сам бити главно јело. За вас смо овом приликом припремили 10 прилично занимљивих новина о сиру за које, сигурно, већина не зна. Пријатно!

Прије неког времена, у Енглеској је спроведено једно истраживање у коме је учествовало 200 добровољаца различитих старосних доби, а истраживање је трајало недјељу дана. Резултати су показали да, уколико желимо квалитетнији и јачи сан пред спавање, супротно мишљењу већине, треба јести сир. За најквалитетнији сан препоручује се врста сира по имену Чедар.

Научници из Пољске нашли су доказе да су људи јели сир, приближног укуса као данашњи, још пре 7.500 година, што ће рећи, још прије прве писане ријечи.

Вјеровали или не, постоје људи који се плаше сира. Фобија од сира назива се тирофобија, а као разлоге страха наводе изглед сира, као и помисао „да једу нешто што тако мирише“. Мелиса Норт, студенткиња из Енглеске наводи чак да, кад прође поред фрижидера са сиром у продавници, добије изузетно јак напад панике.

Оно што је заједничко такозваном „смрдљивом“ сиру, а исто тако и смрдљивим чарапама, јесте бактерија под називом „Brevibacterium linens“, која производи сродне мирисе.

Једна врста сира се добија прерадом млијека лоса! Лос је највећи члан породице јелена, који насељава скандинавске земље, Аљаску, сјевер Русије, сјеверну Монголију и сјевероисточну Kину. Вјерује се да постоје само три лоса на цијелом свијету, која дају млијеко, од којег се може произвести сир. Сва три лоса се налазе на фарми млијека Бјурсхолм, Шведска. Сир добијен од млијека лоса се сматра најрјеђом врстом сира на свијету.

Римљани су га обожавали. Скоро свака добростојећа кућа имала је посебну кухињу коју су називали „Цареале“, а која је служила да се у њој посебно припрема и сир. Правили су димљени, али су му додавали и различите зачине. Узевши у обзир величину римске империје, свака регија је имала посебне сиреве, због различитих врста биља и зачина које су користили при справљању овог специјалитета.

На Сардинији постоји, могло би се рећи, контроверзна врста сира, јер у себи садржи живе црве, који се намерно убацују као ларве. Иако је готово забрањено конзумирати овај сир, сматра се посластицом и једе се са заштитним наочарима, јер постоји опасност да црв из сира скочи и уђе у око.

Сир од магарећег млијека, који се производи у Србији, под брендом “Пуле”, што је и назив за младунче магарца, је најскупљи сир на свијету. Kилограм овог сира кошта 1.000 евра.

Доказано је да побољшава расположење. У одређеним врстама сира, као што су „Пецорино Романо“, чувени сир од овчијег млијека, и Гауда, постоји амино киселина под називом тирозин, која, кад дође у контакт са мозгом, ради као прави окидач за добро расположење.

По истраживању, три земље које имају највећу потрошњу сира на годишњем нивоу по глави становника су Грчка, Француска и Исланд.