„Бурекијада“ окупила 30 учесника

Традиционална Бурекијада окупила је 30 учесника који су се такмичили у спремању аутентичних крушебрдских бурека под сачем, а преко 200 гостију у сали Омладинског дома је имало прилику да ужива у специјалитетима овог краја.

Стручни жири је одлучио да су сви учесници завриједили признања за учешће на данашњој манифестацији у припремању бурека, док су у игри прстенова тријумфовали Душко, Ђуро и Миладин Савановић, који су наступали за екипу „Вукови“.

Горан Ивановић, један од организатора ове манифестације, је рекао да је бурек оријентално јело крушебрдског краја.

На овај начин желимо да се подсјетимо давних времена, али и да научимо генерације које долазе да је ово био неизоставан обичај народа подвлашићког краја„, истакао је Ивановић.

Нада Девић из Удружења Вилено коло наглашава да је циљ ове манифестације обнова села, јер ако нестане обичаја нестаће и села.

Већина мјештана Крушева Брда данас живи у војвођанским селима, али је ово манифестација која нас окупља и коју ћемо његовати из разлога што желимо да сачувамо оно чему су нас наши преци научили, а то је припремање бурека на старински начин, развијајући коре оклагијом„, поручила је Девићева.

Бурекијада је почела минутом ћутања за све страдале борце Крушева Брда у претходним ратовима, а домаћин је уручио и захвалнице свима који су помогли да се одржи ова традиционална манифестација.

У забавном дијелу програма наступила су браћа Стојановић и група „Жубор Врбање“.

Подршку овом догађају пружили су Министарство за породицу, омладину и спорт Републике Српске, општина Котор Варош, општинска Туристичка организација и Центар за културу, спорт и информисање.