Четири екипе из Котор Вароша представили иновације на међународном сајму

Ученици которварошког Средњошколског центра “Никола Тесла” након десет година поново учествују на Међународној изложби идеја, иновација и стваралаштва “Иност младих” која је отворена у Бањалуци.

Которварошку школу представљају четири екипе. Неџла Хасић и Тијана Вучановић су представили соларни дехидратор, Хасо Шеховић, Михајло Кузмић и Стефан Бибић паметну расвјету, Никола Керезовић, Игор Гаврић и Срђан Максимови Теслин торањ, а Огњен Кнежевић постер “С Миланковићем кроз васиону и вијекове”. Ментор ученика из Котор Вароша је професор Ђорђе Смиљић.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС Срђан Рајчевић поручио је да је Влада опредијељена за развој економије базиране на знању и да ће подржавати све активности усмјерене ка томе.

– Ове године смо покренули такмичење за најбољу технолошку иновацију и све наше активности, укључујући и овај сајам су усмјерене на развој економије базиране на знању, чији су значајан дио иновације – каже Рајчевић и додаје да подржава иновативност, истраживање, дигитализацију и развој модерних технологија, јер у томе види велику развојну шансу.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да градске власти подржавају “Иност” као манифестацију на којој се промовишу достигнућа и иновације младих.

– Наш је интерес да се у основним и средњим школама побољшају услови рада. Прошле године је град са републичким властима радио на 19 објеката основних школа и неколико средњих. Град је први пут прошле године обезбиједио средства за додатно опремање средњих стручних школа јер нема довољно опреме на којој би се млади практично оспособљавали за занимања. Ове године смо средства удвостручили и очекујемо да ће се средње школе јавити са квалитетним приједлозима за опремање, што ће омогућити боље услове ученицима и иноваторима – каже Радојичић.

Члан Савеза иноватора РС Гордана Липовић рекла је ће на овогодишњој изложби бити представљено 359 експоната са учешћем више од 500 аутора из 11 земаља. Према њеним ријечима на изложби ће бити представљени радови иноватора, ученика, студената и наставника из БиХ, Србије, Русије, Кине, Аустрије, Македоније, Словеније, Ирана, Тајвана, Индије и Индонезије.

Изложбу традиционално организују Савез иноватора РС и Удружење иноватора града Бањалука, а ове године изложба је посвећена 140 година од рођења Милутина Миланковића и прослави 22. априла – Дана града Бањалуке. Изложба ће трајати до 19. априла у Дому омладине у Бањалуци.