Средњошколци положили испит хуманости

КОТОР ВАРОШ, 17. АПРИЛА – У Средњошколском центру /СШЦ/ “Никола Тесла” у Котор Варошу данас је одржана акција добровољног давања крви “Матуранти свом граду”, у којој су прикупљене 42 дозе ове драгоцјене течности.

Секретар Општинске организације Црвеног крста Котор Варош Борислав Брборовић рекао је да су чак 64 ученика жељела дати крв, али да због ниског или високог притиска 22 није било у могућности да то уради.

Подршку ученицима пружили су и професори СШЦ “Никола Тесла”.

„Поносни смо на данашњи број прикупљених доза, а поготово због чињенице да је све више младих који су свјесни важности једне овакве акције“, истакао је Брборовић и додао да су 24 ученика први пут даровала крв.

Он је навео да ће крв бити предата Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, те да добровољно давалаштво крви у Котор Варошу у експанзији, што даје гаранције грађанима да ће увијек имати на располагању довољне количине крви свих крвних група.

Ученик Машинске школе Немања Каламанда, који је данас први пут дао крв, каже да ће се трудити да постане редован давалац.

„Овај читав процес је трајао око пола сата, а сама помисао да сам тим корисно издвојеним временом можда некоме спасио живот је непроцјењива“, рекао је Каламанда.

Акција је организована у оквиру обиљежавања Дана општине Котор Вароша – 24. априла.