Чланови Градског одбора СНСД-а траже оставке за пораз у Бањалуци

Чланови бањалучког Градског одбора СНСД Маринко Умичевић и Момчило Антонић најгласнији су у захтјеву да се озбиљно анализира изборни резултат СНСД у Бањалуци и позову на одговорност они чланови који су у кампањи радили против кандидата те странке.

Умичевић и Антонић, наиме, своје незадовољство су изнијели путем друштвених мрежа непосредно након што су објављени први резултати избора, који су показали да, прије свега, кандидати СНСД за предсједника РС и српског члана Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и Милорад Додик нису остварили очекивани резултат.

Уз то, сам Умичевић, који је био на листи за парламент БиХ, јавно је на Фејсбуку изнио да је „разочаран Бањалуком, Градским одбором СНСД, те појединим члановима који су предложили и подржали кандидате странке, а заправо радили против њих“.

– Тражићу детаљну анализу сваког изборног мјеста у Бањалуци и одговорност, јер су многи тзв. рејонци радили за друге људе из личног интереса. Срамота је да Жељка Цвијановић изгуби са толиком разликом од Вукоте Говедарице у Бањалуци, а толико је дала за овај град. Срамота је и да Милорад Додик побиједи са толико малом разликом у Бањалуци, а тек треба да пристигну гласови из иностранства. Очекивао сам оставке појединих људи из Градског одбора, или да ће бар показати одговорност, међутим, остао је само мук и шутња – навео је Умичевић на Фејсбуку.

И у разговору  Умичевић каже да очекује анализу сваког бирачког мјеста и да свако од њих да своје објашњење.

– Од предсједника Градског одбора Игора Радојичића очекујем да направи детаљну анализу сваког изборног мјеста и да са сваким рејоном разговарамо посебно и видимо гдје има одговорности. СНСД се превише уљуљкао, дуго је на власти у Бањалуци, па су се многи људи по рејонима и по дубини партије изгледа мало заситили свега. Зато свако треба да положи рачуне. Питам само, ако је нас кандидате подржао Градски одбор, зашто нас није подржао и „терен“. Градски одбор једноставно није имао став како треба да се гласа. Очекујем оставке због фијаска. Мора, бар неко да понуди оставку, па нека градски одбор расправља о томе, јер из овога треба да се извуче поука – рекао је Умичевић.

О именима одговорних није желио да говори, али је рекао да „чистка“ треба да крене од предсједника мјесних одбора, секретара, али и предсједништва странке.

– Никада горе Бањалука није прошла него овај пут. Ако ћемо то гурати под тепих, не знам са чим да чекамо сљедеће изборе. Лично нисам много разочаран, јер је за мене гласало 60 одсто људи који нису чланови СНСД, али сам јако љут ако неко ко је предсједник рејонског одбора на Лаушу говори да се не гласа за Умичевића и Антонића. И о томе треба да расправимо. Не размишљам да одем из Градског одбора и са одборничког мјеста, али размишљам да се борим са издајницима. Оно што је сигурно, више никада се нећу кандидовати у име СНСД за било какву функцију – рекао је Умичевић.

Члан предсједништва Градског одбора СНСД Момчило Антонић каже да за изборни резултат СНСД не сматра одговорним предсједника ГО Игора Радојичића, што није случај са појединцима у самом врху странке у Бањалуци.

– Не мислим да предсједник Градског одбора треба да одступи, али неки људи у самом врху нису радили свој посао, него су радили личне кампање и за појединце које су фаворизовали, а то није био њихов посао. Можда је могао бити њихов посао, али да су претходно направили добар резултат за заједничке кандидате и за партију појединачно што је и требало да буде њихов примарни задатак. Нећу о именима прије састанка предсједништва Градског одбора. Мислим да смјена и оставки у Градском одбору треба и мора да буде. Пошто су неки протумачили моје ставове како „ударам“ на Игора Радојичића – нити имам те амбиције нити сам ја капацитет за то, нити сматрам да он лоше ради свој посао. Мислим да он ради добро, а да су неки људи направили пропусте и да се нису посветили кампањи ни два одсто као што су за локалне изборе. Ти људи треба да одговарају – рекао је Антонић.

Радојичић недоступан
Покушали смо да добијемо коментар предсједника Градског одбора Бањалука Игора Радојичића у вези са ставовима Умичевића и Антонића, али нисмо успјели да га контактирамо.