Да ли ће доћи до повећања ПДВ-а!?

О овоме се и у априлу разговарало у Влади Републике Српске, што је потврдила и потпредсједница Владе, Сребренка Голић.

Нови разговори о већој стопи ПДВ-а, увјерен је Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске и један од учесника у овим разговорима, услиједиће одмах након формирања власти.

„Говорили смо још у априлу о могућности повећања стопе ПДВ-а на 19 посто, али са наше стране смо инсистирали да до тога дође само под условом значајног смањења пореза и доприноса на плате, примјерице њихово враћање на ниво који смо имали прије свјетске економске кризе. То би нам омогућило да повећамо плате радницима и да се елиминишу негативни ефекти раста ПДВ-а. Било је и приједлога да се уведу и двије стопе, да се вишом опорезује луксуз, а нижом основне намирнице, лијекови и слично „, истакао је Шкребић.

Увјерен је да ће са формирањем нове власти кренути и нека нова математика, али да се овај путу треба доста озбиљније приступити разговорима о даљим економским реформама.

„Једно је сигурно – привреда овакво стање више не може издржати, и мора доћи до неких промјена. Приоритет послодаваца је и даље смањење пореза и доприноса, али у сваком случају струка треба дати задњу ријеч као и процјену макроекономских ефеката свих овим мјера о којима се говори, па и о повећању стопе ПДВ-а“, закључио је шкребић.

Влада Републике Српске је још 2016. године планирала Управном одбору Управе за неизравно опорезивање послати свој приједлог за повећање стопе ПДВ-а на неке робе с постојећих 17 на 20 или 22 посто, а да се на темељне животне намирнице, опрему за новорођенчад ПДВ смањи на 10 или 11 посто.

И у Федерацији БиХ се прије неколико мјесеци спомињало како ће средства од веће стопе ПДВ-а ићи према здравственом сектору који се налази пред колапсом, као и већина болница.

Како се о иницијативи повећања стопе ПДВ-а озбиљно размишља, видљиво је из текста који је написан у Реформској агенди и у којем се, између осталог, спомиње и могућност повећање ПДВ-а, ако се остале мјере фискалне консолидације не покажу довољнима.

Погубан концепт за грађане

Економисти пак вјерују да је повећање стопе ПДВ-а погубно и за државу и за њене грађане.

„Ова прича се све више заговара у круговима у којима се крећем и намеће као нешто позитивно, а заправо је сасвим погрешна. Овакав концепт не би ништа урадио у смислу растерећења привреде само би апсолутно све поскупило и додатно оптеретило грађане „, каже за Буку економиста Фарук Хаџић.

Упитан да прокоментарише тврдње послодаваца да би уз раст ПДВ-а, а смањење пореза и доприноса, дошло до раста плата и која је гаранција да ће до тога доћи, Хаџић каже да гаранције нема и да је не може бити. По њему, стопу ПДВ-а никако не треба дирати а ријешења за економски опоравак треба потражити на другој страни.

Једно од рјешења је смањивање стопе доприноса на 25% бруто примања, законско повећање минималних примања радника, укидање и смањивање великог броја парафискалних намета, којих у БиХ има 3.400, на тај начин може доћи до раста потрошње, а самим тим и економског раста. Тако ће се, каже Хаџић, прикупити више новца кроз садашњу стопу ПДВ-а, него што би се прикупило кроз увећану стопу.

“ И у коначници шта за једног радника са платом од 500 КМ значи да му повећате стопу ПДВ-а за два посто? Значи катастрофу. Њему под таквим околностима одмах треба повећати плату на 800 КМ па да он каже у реду. Али оно што мене јако брине, то је што у наш пензиони систем кроз пет година улази 80 до 100 хиљада нових пензионера. На овај начин, како се сада ради, за њих неће бити пензија и бојим се да политичари не искористе ову причу око повећања ПДВ-а као разлог да би се дошло до већих прихода којима би се оне покриле, а то је могуће само кроз повећање стопе ПДВ-а минимално 3 посто, што би за све нас било катастрофално. Али ових дана се прича и о новој Реформској агенда треба видјети шта ће ту бити, шта ће се кроз њу издвојити и хоће ли она предложити неко адекватно ријешење“, појаснио је Хаџић.

шта доноси нови закон о ПДВ-у

За сада се са сигурношћу може рећи само да се нови закон о ПДВ не бави пореским стопама. Он је завршен и достављен експертима из УО УИО и представницима ентитетских министарстава финансија на упознавање са понуђеним одредбама, потврдио је за наш портал Ратко Ковачевић, потпарол УИО.

Измјене се тичу искључиво техничких детаља, као што је примјерице опорезивање услуга.

„Управа се није упуштала у измјене стопа, рокова за плаћање ПДВ-а и сличних питања, на које одговоре морају дати владајуће структуре у БиХ, прије свега Управни одбор УИО, Вијеће министара БиХ и Парламент БиХ. Оног тренутка када крене циклус усвајања новог Закона о ПДВ-у , једна од обавеза је и јавна расправа и тада ће сви заинтересовани моћи изнијети своје ставове и приједлоге“, нагласио је Ковачевић додајући да су у УИО БиХ става да је овакав систем јединствене стопе која није висока најбољи модел за Босну и Херцеговину.