Да ли је Карану забрањен рад?!

На сједници Привременог управног одбора Института за нестала лица БиХ која је одржана јуче донесена је Одлука којом се од Тужилаштва БиХ тражи да се убудуће не користе услуге патолога који нису стручно признати, односно, који немају лиценцу Коморе медицине Републике Српске.

Ова одлука донесена је након многих апела чланова породица несталих лица, превасодно из Републике Српске, који годинама узалудно чекају помак у процесу тражења несталих, тврди Петар шикман, члан Привременог управног одбора ове установе.

„Људи су очајни. Годинама све стоји у мјесту и ништа се не дешава, а породице са правом очекују одговоре. Већ дуго је присутан притсак породица да се на одређени начин обезбиједи да се само стручним и верификованим кадровима повјери овако битна ствар. Заиста је вријеме да се неке ствари помјере са мртве тачке, и зато је упућен овај захтјев Тужилаштву“, рекао је шикман.

Овај захтјев, уколико буде прихваћен, довео би до тога да Жељку Карану, патологу који је у јавности познат кроз случај злогласне конференције за штампу у вези са страдањем Давида Драгичевића, буде ускраћена могућност рада на свим случајевима идентификације и тражења несталих и склопу овог Института.

Жељко Каран је својевремено у току саслушања пред Анкетним одбором НСРС, сазваним ради прикупљања свих релевантних чињеница у вези са страдањем Давида Драгичевића признао да не посједује лиценцу за рад Коморе доктора медицине Републике Српске.

Ту чињеницу потврђује и одговор из октобра 2017. године из Коморе на упит „да ли Каран посједује лиценцу“, који је негативан. Каран је, како је сам рекао, тек специјалиста судске медицине али не посједује лиценцу Коморе доктора медицине Републике Српске.

Жељко Каран је у својству патолога био ангажован на скоро свим случајевима идентификације несталих Срба у БиХ, за које је задужен овај Институт. Право је питање како је уопште дошло до тога да особа без признате лиценце врши тако одговоран посао, који, поред моралних, професионалних и друштвених одговорности носи веома изражајну политичку тежину?