Потражња за берачима јабука,плата до 1 200 КМ!

Воћари у Српској спремни су да запосле хиљаде радника на берби јабука, за шта нуде дневнице до 40 марака. Истичу да је род ове године као никад до сад и да им највећи проблем тренутно представља недостатак амбалаже за бербу.
Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић рекао је да берба крушке почиње од 1. до 5. августа и да ће бити завршена до 25. августа.„Онда око 1. септембра почиње берба јабука и тада ће нам требати радника колико нам никада до сад није требало. У питању је више хиљада радника који ће бити неопходни дневно за бербу која ће трајати до два и по мјесеца. Ко год нам се јави, биће запослен“, истиче Дојчиновић.Истиче да је 4.000 хектара под јабукама и крушкама, а да ће просјечан род бити 40 тона по хектару.

„Радник за мјесец дана може да заради од 1.000 до 1.200 КМ. Дневница је 35 до 40 марака, уз два оброка, кафу, негдје обезбјеђен превоз и смјештај. Плаћа се и по килограму, углавном 4 фенинга, па ко колико убере“, појашњава Дојчиновић.

Додао је да се воћарима тренутно недостају бокс палете у које се беру јабуке, тако да ће им дио робе остати вјероватно до касне јесени у складиштима.

„Проблем ћемо имати са пласманом на наше тржиште јер немамо довољно амбалаже. За те палете, запремине од 300 кг, потребна је милионска инвестиција. Фирма од које смо раније узимали палете их је распродала у земљама у окружењу, тако да их сада нема, а година је ненормално родила“, истакао је Дојчиновић.

Истиче да временске непогоде у мају и јулу нису причиниле велике штете, у укупном збиру шетета је на 4 до 5 одсто воћњака.

„Штета је велика ономе ко је погођен, али у укупном збиру нису велике“, казао је Дојчиновић.

Што се тиче поново одобреног извоза јабука у Русију, додаје да тренутно има врло мало старих јабука у хладњачама које се могу извести или продати на домаћем тржишту.

„Немамо проблема око извоза и добро је што смо успијели договорити да имамо отворено тржиште Русије за почетак сезоне, да можемо рачунати да ће дио воћа ићи тамо у току саме бербе“, рекао је Дојчиновић.

Директор Завода за запошљавање РС Мирослав Вујичић рекао је да ће помоћи свим оним воћарима који им се јаве како би пронашли раднике.

„Ако плаћају цијену коју кажу, вјерујем да ће наћи радну снагу, а ми ћемо им бити на располагању као и свим послодавцима“, истакао је Вујичић.