Да ли знате зашто се Срби презивају на „ИЋ“ ?

Већина породица у Србији носи презиме по неком од својих предака из XIX вијека. Презиме или породично име, рођењем наслеђујемо од предака. Уз име које нам дају на рођењу и које представља нашу личност и нас саме, презиме означава поријекло, коријене и традицију.

Презиме је настало у другој половини XIV вијека. Српска презимена су углавном настајала тако што се наставак -ић, -ев или -ов додавао имену оца, мајке, дједе или некој другој основи. Суфикс „ић“ је словенски деминутив чија је основна улога у стварању патронима и матронима.

Патроним означава да је презиме настало од оца (нпр. презиме Јовановић је настало од имена Јован на које је додат наставак „ов“ што означава припадност и на крају је придодат деминутивни наставак „ић“ што значи малени или млади).

Матроним означава презиме настало од мајке (нпр. презиме Сарић – у овом случају се на име Сара само дода наставак „ић“)

Већина породица у Србији носи презиме по неком од својих предака из 19-ог вијека. Узрок овој појави лежи у чињеници да су се презимена у Србији до друге половине 19-ог вијека мјењала из генерације у генерацију, тако да је већина становништва носила презиме по имену оца. Тако се дешавало да у једној кући три различите генерације имају три различита презимена. У то вријеме, стара, родовска презимена била су махом у мањини. Године 1851. кнез Александар Карађорђевић је донио указ о непромјенљивости презимена, чиме је у већој мјери заустављен процес мјењања истих.

(србин.инфо)