Данас другостепена пресуда Караџићу

Другостепена пресуда првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу биће изречена данас пред Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове у Хагу.

Изрицање другостепене пресуде Караџићу заказано је за 14.00 часова, али ће бити преношено са 30 минута закашњења.

Било какво снимање преноса уживо унутар зграде Механизма строго је забрањено из, како се наводи из Међународног резидуалног Механизма за кривичне судове, „оперативних разлога“.

„Обавјештавамо вас да ће из оперативних разлога пренос изрицања пресуде Жалбеног вијећа преко интернета бити емитован 30 минута одложено. Акредитовани представници средстава јавног информирања који желе да снимају изрицање пресуде то могу урадити из медијског центра у згради “Wорлд Форум“ или из ауле зграде Механизма одложено 30 минута“, саопштено је из Међународног резидуалног Механизма за кривичне судове.

Другостепена пресуда првом предсједнику Републике Српске биће изречена након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену, којом га је 2016. године Хашки трибунал осудио на 40 година затвора.

Првостепеном пресудом Караџић је проглашен кривим за „геноцид на подручју Сребренице 1995. године“, док је ослобођен оптужби за „геноцид у другим општинама у БиХ током 1992. године“.

Суђење Караџићу почело је у октобру 2009. године, а 24. марта 2016. године донесена је првостепена пресуда, на коју су се жалили и одбрана и тужилаштво.

Караџић је ухапшен у Србији 21. јула 2008. године и 30. јула пребачен у Хашки трибунал.

Уочи изрицања пресуде, у Републици Српској нема много очекивања да ће петочлано судско вијеће у Хагу донијети правичну одлуку.

Уколико другостепено Вијеће доказе буде сагледало са правног становишта, а не политичког, одбрана се нада повољнијој пресуди, рекао је Горан Петронијевић, члан тима одбране Радована Караџића.