Каријес све више нарушава орално здравље, превенција потребна већ од првих дана живота

Најновија истраживања у области оралног здравља указују на драматично лоше стање здравља уста и зуба, те на то да је каријес у изузетном успону у свим узрасним групама.
Упозорење је то Завода за стоматологију РС, поводом Свјетског дана оралног здравља који се обиљежава 20. марта.

– Велики број научних студија указује на то да је неопходно мијењати основне парадигме када је ријеч о здрављу зуба, при чему се истиче да је са превентивним активностима неопходно почети у трудноћи и у првој години живота – наводе из Завода.

Појава каријеса у раном дјетињству односно млијечној детенцији, истичу, ствара услове у усној дупљи који значајно отежавају превенцију сталне детенције.

Свјетски дан оралног здравља је иницијатива којом се настоји допринијети да број људи на свијету који немају проблем са оралним здрављем буде већи од 10 одсто свјетског становништва, јер је орално здравље много више него лијеп осмијех.
Завод ће овај дан обиљежити данас, пригодним програмом у подручном одјељењу ОШ “Јован Дучић” у Куљанима у Бањалуци. У овом Заводу се годишње прегледа више од 24.000 пацијената и пружи више од 80.000 услуга, од чега највише из области оралне хирургије и ортопедије вилице.

Ове године овај свјетски дан се обиљежава под слоганом “Реци АААА – Дјелуј на орално здравље!”.

Кампања Свјетског дана оралног здравља покренута је 2013. године, како би се подигла свијест о значају оралног здравља и његовој улози у очувању општег здравља. Датум 20. март је избран са разлогом – дјеца имају 20 млијечних зуба, а сматра се да старији треба да имају 20 својих зуба на крају живота, да би се сматрали здравима.