Данас је Покров Пресвете Богородице

Црква је одувијек прослављала Пресвету Богородицу као покровитељицу и заштитницу хришћана, која својим молитвама умилостивљава Бога према грешнима. Позната је по помоћи појединцима и народима у рату и миру, и свуда у невољама.

Догађај који црква празнује десио се 14. октобра 911. године, у вријеме цара Лава Мудрога (Философа). Било је свеноћно бдење у Богородичиној цркви Влахерне у Цариграду. Црква је била пуна народа, а негдје у позадини стајао је свети Андреј Јуродиви са својим учеником Епифанијем.

У четири сата послије поноћи, угледао је свети Андреј Пресвету Богородицу са распростртим омофором изнад народа, као да том одјећом покрива народ.

Била је одјевена у златокрасну порфиру, и блистала окружена апостолима, светитељима, мученицима и дјевицама. Свети Андреј показа руком Епифанију и упита га да ли и он види ”Царицу и госпођу, како се моли за сав свијет”, што Епифаније зачуђен потврди.

Покров Пресвете Богородице јесте њен омофор (покривач) који је она разастрла над Хришћанима – у виђењу које је имао преподобни Андреј Јуродиви и његов ученик.

Због тог догађаја уведено је празновање, да подсећа на тај тренутак и на стално покровитељство Пресвете Богородице кад год то од ње вјерници молитвено траже.

Овај празник је слава манастира Пећке Патријаршије. Иначе, познат је и под именом Покровице, Богородичин покров и Женски празник.

У Поповом пољу многе жене посте пред Покровице како би се причестиле на сам дан празника. Славе га жене да би лакше рађале и подизале дјецу. Они који немају дјеце се моле на тај дан Пресветој Богородици да добију дјецу.