До посла у Данској по скраћеној процедури

Програм од 21 тачке, који ће поједноставити процедуре и олакшати данским компанијама да запошљавају раднике из земаља изван ЕУ, представљен је само дан након што су се коалициони партнери договорили да олакшају довођење радне снаге изван ЕУ у Њемачку, којој недостаје милиона радника.

Данско министарство рада саопштило је да недостатак радне снаге пријети да угрози економски раст. Кључ плана данске владе је прилагођавање такозване “шеме плаћања”, која омогућава компанијама запошљавање особа изван ЕУ и ЕФТА-е (коју чине Швајцарска, Норвешка, Литхеншајн и Исланд) ако исплаћују плате у одређеној висини.

Та граница се сада спушта са 418.000 (56.054 евра) на 330.000 круна (44.253 евра). Пакет мјера предвиђа проширење листе занимања за која се одобрава радна дозвола, као и поједностављење и убрзање процеса апликације за посао за држављане изван ЕУ.

“У тренутку када је наше тржиште рада под притиском, морамо осигурати квалификовану радну снагу за компаније. У супротном, могли бисмо доћи у ситуацију да компаније морају рећи ‘НЕ’ наруџбама, што би довело до губитка радних мјеста“, рекао је министар рада Троелс Лунд Поулсен.

Коалиционе странке у Њемачкој сагласиле су се у уторак да ће компанијама бити дозвољено да запошљавају стране раднике свих професија, без обзира на званичну листу. Страни дипломци и радници који су стручно оспособљени добиће могућност да дођу у Њемачку на шест мјесеци и траже посао уколико испуњавају одређене услове за радно мјесто и познају језик.

С недостатком радне стане суочавају се државе широм Европе, не само на западу, већ и у централној Европи, гдје се биљежи рекордна запосленост. На примјер, Чешкој у овом тренутку недостаје 300.000 радника, па се очекује поједнострављење процедуре за запошљавање странаца у свим чланицама ЕУ.