Проблеми са подстанарима: Не плаћају рачуне по годину дана, униште намјештај и само нестану

Како изгледа када људи униште намјештај, оштете зидове или не плате рачуне годину дана, најбоље знају бањалучки станодавци који су имали искуства са подстанарма из “пакла”.

Издавање стана са собом увијек носи ризик, кажу стручњаци, а станодавци се ипак надају да неће баш оно наићи на неког неодговорног. Међутим, неко мора и то.

Они који стан издају без уговора, морају сами да ријеше проблеме са лошим подстанарима који им неријетко униште комплетан стан. Такав случај имао је Бањалучанин Милош К.

– Издавао сам стан на Старчевици двојици младића из Добоја, ни дан данас не знам гдје су, али остали су ми дужни 1.200 КМ рачуна и једну кирију од 300 КМ – прича он.

Додаје да их је опомињао и свакодневно звао, али да од њихових обећања да ће све ријешити ускоро није било ништа.

– Било ми је жао, мислио сам студенти су то, немају пуно новца, када родитељи пошаљу уплатиће, али мало по мало и нагомилало се. Видио сам да рачуне за воду нису платили скоро годину дана, а гријање скоро пола године. Сазано сам тек када су ме почели звати из предузећа и наводити опомене пре тужбу – каже Милош, чија су два подстана само нестала, а на телефон му се не јављају.

Исте среће са подстанарима имала је и Драгана Перић, која је у Борику, нов стан издавала дјевојкама. Редовно су, каже, плаћале, али је стан остао тотално уништен.

– Двије године су биле у стану, али имам осјећај да ништа нису чистиле. Купатило је толико прљаво, пуно буђи и каменца, да не могу да вјерујем да су овде живјеле. Сви лустери су били полупани, а кваке на вратима поломљене. Не разумијем шта су радиле и како могу бити тако неодговорне – прича Драгана.

Додаје да је од дјевојака тражила да јој надокнаде штату, али да су одмах рекле да нису дужне, јер нису потписале никакав уговор.

Иако већина односа подстанар-власник стана одлично функционишу, увијек има изузетака, као што показали примјери наших саговорника.

Неки крију љубимце

Ријетко који власник стана дозвољава да подстанари у стану имају и кућног љубимца, па зато они то крију. Љиљана, која је стан у Обилићеву издавала младом брачном пару за њиховог љубимца сазнала је тек када су се одселили.

– Нисам хтјела да им улазим у стан, редовно су плаћали и били јако љубазни, тако да сам мислила да са њима немам проблема. Међутим, када сам послије њих ушла у стан, одмах сам осјетила да је са њима живјела и мачка. Сва врата и паркет на дну су били изгребани, а кревет и тепих пуни длака. Да не причам о мирису који се и данас осјети у стану – испричала је она.