Душица је најбољи студент Економског факултета – нада се да ће држава препознати њен таленат

Високо школство треба да подстиче способност аналитичког и критичког размишљања, каже најбоља студентица Економског факултета Бањалука Душица Босанчић.

Двадесетдвогодишња Душица из Трна код Лакташа дипломирала је у октобру на Економском факултету са просјеком оцјена 9,79.

На овом факултету је уписала и мастер студије. Вишегодишњи је добитник стипендије Министарства просвјете и културе Републике Српске.

– Што се тиче моје образовне области – Економија и пословно управљање, сматрам да наш образовни систем одговара тржишту рада, али не у потпуности. Наравно, мањка практичног знања и искуства. Мој факултет је већ порадио на томе, те увео обавезну стручну праксу. Без обзира на организованост образовног система, постоји један „савремени проблем“. То је јаз очекивања између послодаваца и новопечених радника. Оно што младим људима недостаје јесу комуникацијске и вјештине писања пројеката, као и ИТ вјештине. То су поља којима треба посветити више пажње – упозорава Душица.

По њеном мишљењу, високошколско образовање треба бити организовано тако да подстиче способност аналитичког и критичког размишљања.

– Простим читањем сувопарног текста, то сигурно нећемо постићи – потврђује Душица.

Воли рећи да је током студирања научила шта у којој књизи може да нађе, а брзина и способност проналаска и разумијевања написаног текста, како истиче, кључан је задатак на којем треба доста порадити.

Увођење стручне праксе на факултете, по њеном мишљењу, прва је степеница.

Осим тога, сматра да је информатика предмет који треба да постоји на свакој години студија, јер су економија и информатика „савршен спој“ од којег зависи успјех сваке земље.

– Отићи или остати? То је питање које мучи све младе људе при завршетку факултета. Наравно да су стране земље са уређеним системом, са малом стопом незапослености, са шароликом културом, толерантне према странцима, привлачне за младе људе. Међутим, ја гласам за – остати. Сматрам да моја земља има пуно потенцијала за напредовање. На нама је задатак да јој у томе помогнемо. Надам се да ће земља у којој сам рођена и у којој живим већ 22 године, препознати мој таленат и дозволити да јој дам свој допринос. Желим да кроз неколико година, мој поглед иза рамена буде спокојан, да будем сигурна да је све што сам постала произашло из праве одлуке, одлуке да останем – поручује најбољи студент Економског факултета Бањалука.