Шта значе боје

Боје могу бити седатив, али и окидач за нервозу и напетост.

Зато није свеједно које ће боје бити детаљи и зидови у одређеним просторијама ваше куће и канцеларије. На пример, ако имате повишен крвни притисак, потрудите се да је око вас што мање црвене, а они који су склони главобољама из куће и канцеларије треба да уклоне жуту.

За смањивање стреса и бољу концентрацију и памћење, зидове у кацеларији и радној соби обојите у нежне нијансе зелене или плаве. Јаке боје оставите за дијечју собу, јер подстиче креативност малишана.

Боје утичу и на понашање, као и на осјећај о времену и простору.

Жута подстиче асоцијално, агресивно и насилно понашање. Црвена свјетлост јача страст за коцкањем и клађењем померајући границе ризика, а плава стишава коцкарски дух, показала су истраживања. Нијансе плаве опуштајуће дијелују на мишиће и успоравају рад срца, па осећамо као да вријеме спорије тече. Сати протичу брже ‘у друштву’ црвене, која повећава број откуцаја срца. Ведре боје појачавају будност и подижу енергију старијима и сенилнима, а тамне и монотоне боје додатно их депримирају. Ако радите окружени тамним бојама, дневни боравак обојите у нијансе ведрог неба које ће вам, чим се с посла вратите кући, помоћи да продишете пуним плућима.

Запошљенима у великим халама, супермаркетима и свим осталима који раде под јарким, треперавим светлима најбоља су опуштајућа терапија боје пјеска, земље и загасити тонови који стварају осјећај топлине, сигурности и удобности. Ако живите у граду, напетост коју ствара бетонска џунгла, уместо средствима за смирење, ублажите бојама природе – зеленом бојом траве и плавом бојом воде.

ЦРВЕНА

Симбол топлине, ватре и љутње. Црвена поспјешује циркулацију крви и доноси топлину хладним стопалима и рукама. Изузетно је корисна у третирању нискога крвног притиска, реуматизма, парализа, анемије и узнапредовалих случајева туберкулозе. У црвеном окружењу можемо постати динамични и темпераментни, али врло лако и фрустрирани. Може бити корисна и у разбијању негативних мисли.

НАРАНЏАСТА

Симболизује просперитет и понос. Дијелотворна је за прокрвљеност и исцрпљене живце опскрбљује новом енергијом. Корисна је у лечењу бубрежног и жучног камења, херније и упале слијепог црева. Користи се и за стимулацију производње мијлека код дојиља опосље порођаја. Ублажава осећај самосажаљења и недостатак самопоуздања. Сјајан је антидепресив.

ЖУТА

Повезана је са задовољством и срећом. Жута је стимуланс за мозак, јетру и слезину. Делотворна је у лечењу дијабетеса, пробавних сметњи, поремећаја у раду јетре и бубрега, инфекције грла и ока, сифилиса и импотенције. Подстиче интелектуално размишљање и добро просуђивање па помаже при одлучивању. Јача памћење, оптимизам и самопоуздање. Међутим, загаситожута може да подстакне страх.

ЗЕЛЕНА

Настала је од плаве и жуте, сматра се бојом склада. Она је благи седатив. Чува и побољшава вид. Корисна је у лечењу упала, нервних болести, чирева, маларије, грипа и прехладе, као и сексуалних поремећаја. Лек је против депресије. Помаже равнотежи емоције и ствара осећај пријатности, опуштености и смирености. Маслинастозелена може штетно утицати на душевно здравље.

ПЛАВА

Хладна, смирујућа, седативна плава боја ублажава бол, смањује крварење и лечи опекотине. Корисна је у лечењу астме, респираторних поремећаја и високог притиска. Висок притисак знатно пада после само пола сата „купања“ у плавој светлости, а расте под утицајем црвеног светла. Плава је боја ноћи и подстиче опуштеност и смиреност. Користи се за лијечење несанице.

БИЈЕЛА

Бијела је боја чистоће и невиности која обједињује све боје. Јача осјећај јединства са околином и смирује. Као што је бела симбол позитивног, црна боја симболизује негативно – несрећу, тугу и болест. Боја таме негативно утиче на расположење. Бијела ствара утисак богатства и изобиља. Подстиче оптимизам и позитивније гледамо на пословне договоре и улагања.

ЉУБИЧАСТА

Комбинација је загревајуће црвене и расхлађујуће плаве, па је изврстан, неиритирајући стимуланс. Корисна је у лечењу нервозе и емоционалних поремећаја, артритиса и акутне несанице. Дјелотворна је и у лијечењу затвора, поремећаја у раду желуца, катаракте, мигрене и кожних болести. Дјелује умирујуће на очи, уши и нервни систем, помаже да побједите опсесије и страхове.