Годишњи одмор продужава живот

Код мушкараца који годишње узимају мање одмора утврђена је 37 посто већа могућност умирања, у односу на оне који су узимали четири седмице.

Неодлазак на годишњи одмор, односно ненапуштање извора стреса, потпуно је премашило предности здраве исхране и физичких вјежби, тврде научници.

Они који не одлазе на годишњи одмор обично остају дуже на послу и мање спавају, што оставља велике негативне посљедице по здравље.

У студији се истиче важност кориштења одмора у потпуности на годишњем нивоу, односно свих дана на располагању у току једне године.

У Великој Британији, особе која раде пет дана седмично морају да имају најмање 28 дана плаћеног одмора годишње.

Француска има најдарежљивији пакет одмора у Европи. Радници у овој земљи имају право на 30 радних дана годишње, а раде 35 сати седмично, што је најкраће у ЕУ.

САД су једина напредна економија на свијету која не гарантује својим радницима било какав плаћени годишњи одмор, али ће већина компанија сталним радницима допустити 10 дана одмора.

У истраживању Универзитета у Хелсинкију учествовало је 1.222 средовјечних мушкараца, рођених између 1919. и 1934. године.

Они су укључени у научну студију од 1974. и 1975. године и праћени су наредних 40 година.