На снази први степен обезбјеђења: Бањалука спремна за Лаврова

Због доласка Сергеја Лаврова, министра спољних послова Руске Федерације, у Бањалуку, мјере обезбјеђења биће подигнуте на највиши ниво, што између осталог подразумијева и блокаду саобраћаја на рути којом се креће руски гост, варење шахтова, спуштене ролетне на појединим зградама, снајперисте на крововима…

Као и у случају посјете Валентине Матвијенко, предсједнице Савјета Федерације Горњег дома парламента Русије, која је у Бањалуци боравила у априлу ове године, осим потпуне блокаде саобраћајница којима ће се кретати Лавров, дуж цијеле трасе биће присутно и физичко обезбјеђење, за шта ће бити ангажовано неколико стотина полицајаца.

“Обавезна контрола лица, санитарно, контрадиверзионо и оперативно обезбјеђење, затим оперативне провјере по дубини, које подразумијевају идентификују лица која евентуално не одобравају посјету и да ли имају намјеру да нешто предузму, све то се ради у случају највишег степена обезбјеђења и још много тога”, рекао је Драгомир Јовичић, бивши министар МУП-а, додајући да је сигуран да МУП има капацитет и знање да то уради како треба, јер је већ имао искуства с тим.

Једна од активности које је МУП РС посљедњих дана радио је узимање података од лица запослених у објектима дуж трасе којом ће се у понедјељак, 17. септембра, кретати Лавров, који долази на освештање темеља руско-српског центра у највећем граду РС.

Такође, на сам дан посјете у угоститељским објектима у близини мјеста на којима ће боравити Лавров забрањује се точење алкохола, употреба дронова, окупљање већег броја лица…

И Милорад Додик, предсједник Републике Српске, рекао је да ће приликом посјете Лаврова Бањалуци бити на снази први степен обезбјеђења, а још раније је рекао да руски министар спољних послова у Бањалуци боравити неколико сати.

“Тако је када долазе значајне личности, иако је Бањалука сигуран град. Неке улице биће затворене и биће предузете све неопходне мјере, али то је пракса свугдје у свијету”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Осим МУП-а РС и његових припадника, у случајевима када је највиши степен обезбјеђења укључују се и друге службе, као што су ватрогасци, медицинске екипе, хитна помоћ…

Када је у питању Бањалука, градоначелник Игор Радојичић рекао је да су градске обавезе у вези с логистиком, прије свега са саобраћајем и дијелом комуналних питања, што тече уредно.

“Дио посла односи се и на обавезе Српске православне цркве, односно Епархије бањалучке, с обзиром на то да се ради о освјештању темеља новог храма“, рекао је Радојичић, додајући да се ради о значајаној посјети за Републику Српску.

Забрана на дан посјете

-у угоститељским објектима у близини мјеста на којима ће боравити Лавров забрањује се точење алкохола
-употреба дронова
-окупљање већег броја лица

Ангажоване службе

-МУП РС
-ватрогасци
-медицинске екипе

Полтваченко данас у Бањалуци

Компанија из Санкт Петербурга испоручиће специјална антитерористичка средства Републици Српској, рекао је Георгиј Полтваченко, гувернер Санкт Петербурга.

“Говоримо о снабдијевању Републике Српске специјалним средствима фирме ‘НПО специјални материјали’, која се бави производњом несмртоносног оружја, а чије кориштење служи у антитерористичке сврхе, укључујући и заштиту од експлозија, униформе итд”, рекао је Полтавченко уочи посјете Српској.

Полтваченко, који ће данас боравити у Бањалуци, рекао је и да Српска и Санкт Петербург имају дуге односе и истинско међусобно повјерење те да ће бити разговора и о развоју сарадње у области здравства, енергије, туризма и културе.