Институт за јавно здравство издао препоруке за прославе матура

Институт за јавно здравство издао је препоруке о хигијенско-епидемиолошким мјерама које се односе на прославе матура у Републици Српској.

Kако истичу, ове прославе се могу организовати искључиво уз поштовање максималног ограничења окупљања до 50 особа, а препоручује се да то буде на отвореном простору.

– Особе које имају симптоме заразне болести, као што су повишена температура, кашаљ, бол у грлу, малаксалост, пролив и повраћање, без обзира да ли се ради о благим или израженијим симптомима, не могу да присуствују прослави – упозоравају из Института.

Такође, прослави неће моћи да присуствују ни они који су били у блиском контакту с потврђеним или сумњивим случајевима Цовид-19.

– Приликом прославе је неопходно поштовати постојеће препоручене мјере, као што је ношење маски и хигијена руку. Неопходно је обезбиједити услове за дезинфекцију руку у складу с препорукама Института за јавно здравство РС – наводи се у препорукама.

Организатори, односно школе требало би да унапријед означе сва сједећа и стојећа мјеста међусобне удаљености од два метра. Сједећа мјеста треба распоредити тако да је омогућена физичка удаљеност од два метра између особа које сједе за различитим столовима.

За једним столом дозвољено је да сједе највише четири особе, на размаку не мањем од једног метра.

– За вријеме прославе није дозвољено дијелити чаше, друго посуђе и прибор и све остале предмете са другим особама. Пожељно је кориштење једнократних чаша и другог посуђа. Препоручује се да трајање прослава буде временски ограничено – наводе из Института.

Школе сада имају велику одговорност да организују прославу матура уз поштовање свих прописаних мјера, а мислећи на здравље ученика на првом мјесту. Због тога многи већ размишљају о организовању појединачних излета или само симболичном обиљежавању краја школовања у школским двориштима.