Италија данас отвара границе

Италија данас отвара регионалне границе послије три мјесеца блокаде усљед пандемије, чиме је омогућена већа слобода кретања више од 60 милиона становника те земље, а од данас су дозвољени и доласци из подручја Шенгена без обавезе карантина.

Регионалне границе отворене су од поноћи, упркос опречним ставовима италијанских званичника око отварања граница Ломбардије, која је најтеже погођена у Италији, чему су се противили лидери региона на југу гдје је забиљежен мањи број случајева вируса корона него на сјеверу.

Ипак, уз отварање регионалних граница поједине области у Италији јачају контолу и мјере у циљу спречавања ширења вируса уз помоћ „праћења туриста“ дигиталним апликацијама, мјерења температуре термоскенерима, неопходне резервације за хотеле и попуњавање упитника по доласку.

За потпуни повратак у нормалу залагали су се Ломбардија, Венето и Лигурија, Тоскана је затражила још недјељу дана чекања, Kампанија је критиковала одлуку о отварању граница, а Сардинија је најавила „здравствене пасоше“ за долазак туриста, што министар регионалних послова Франческо Боча сматра неуставним.

Забрана окупљања и обавеза држања безбједне раздаљине међу људима и даље су на снази у Италији у циљу спречавања ширења ковида-19 који је тешко погодио ту земљу, однијевши више од 33.000 живота, што је чини трећом земљом у свијету по броју жртава тог вируса послије САД и Велике Британије.

Употреба заштитне маске обавезна је у затвореним просторијама доступним јавности, укључујући јавни превоз, а у регионима Ломбардија, Трентино, Фурланија-Јулијска крајина, Kампанија, али и граду Ђенови маске су обавезне и на отвореном простору.

На жељезничким станицама путницима ће бити мјерена тјелесна температура термоскенерима, а ако је изнад 37,5 неће им бити дозвољено путовање возом.

У Италији 24 аеродрома наставља са радом, дозвољени су доласци из 26 земаља без обавезе карантина, док ће доласци из земаља ван подручја Шенгена бити дозвољени од 15. јуна.

Италија је прва земља у Европи која је почетком марта увела мјере карантина на цијелој територији, а са попуштањем рестриктивних мјера почела је покретањем пословних активности најприје 4. маја, затим 18. маја, а наредни кораци, послије данашњег отварања граница, најављени су за 15. јун када се отварају биоскопи и позоришта, док ће школе и стадиони отстати затворени.

У Италији је од почетка кризе са ковидом-19 заражено више од 233.000 људи, а активних случајева је око 39.000.

Према посљедњим подацима број новооболелих у уторак је 318, од чега скоро 60 одсто у Ломбардији, док је осам региона без нових случајева позитивиних – Пуља, Трентино, Умбрија, Сардинија, Долина Аосте, Kалабрија, Молизе и Базиликата.