Стипендије за ученике који упишу дефицитарна занимања

„Влада Републике Српске, на иницијативу премијера, донијела је одлуку на основу које ће се финансијски стимулисати упис ученика у одређена дефицитарна занимања на нивоу локалних заједница“, потврдила је ово на данашњој конференцији за новинаре министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Она је нагласила да је ријеч о новчаној накнади на мјесечном нивоу.

„То конкретно значи да ћемо за све ученике који желе да упишу дефицитарна занимања на нивоу локалне заједнице обезбиједити новчану накнаду на мјесечном нивоу у износу од 100 КМ те сносити трошкове превоза“, потврдила је министарка Тривић.

Она је истакла да ове стимулативне мјере представљају опредјељење Владе Републике Српске да заједно са привредном заједницом креира усмјерене уписне политике.

„Дефицитарна занимања у појединим локалним заједницама, између осталих,  су занимања модни кројач, модни обућар, модни галантериста, зидар, армирач – бетонирац, пекар, месар, бравар заваривач, електричар-електроинсталатер, алатничар, пекар, руковалац грађевинских и претоварних машина, кувар, расадничар и друга занимања потреба тржишту рада“, рекла је министар Наталија Тривић и додала да је разговарано са привредницима да омогуће запошљавање ђака који се опредијеле за ова занимања, а по завршетку средњих школа.

С циљем унапређења повезаности образовања и тржишта рада Министарство просвјете и културе Републике Српске је, приликом креирања уписне политике за прве разреде средњих школа, водило рачуна о дефицитарним занимањима за подручја свих јединица локалне самоуправе у којима се налазе средње школе. Према томе, а у складу са исказаним потребама тржишта рада у локалним заједницама те установљеној дефицитарности одређених занимања, утврђена је листа ових занимања по јединицама локалне самоуправе, односно средњим школама.

У складу са тим, у бањолучким средњим школама ријеч је о занимањима зидар, армирач-бетонирац, пекар, месар, бравар-заваривач, те техничар моделар обућар.

Осим у Бањој Луци, занимљање бравар заваривач је дефицитрано и у сљедећим градовима и општинама: Челинац, Приједор, Козарска Дубица, Добој,Петрово, Брод, Дервента, Шамац, Бијељина, Лопаре, Зворник, Шековићи, Милићи, Братунац, Рудо, Гацко, Невесиње и Билећа.

Занимање електричар-електроинсталатер дефицитрано је у Мркоњић Граду, Новом Граду, Добоју и Требињу; алатничар и пекар у Приједору; занимање руковалац грађевинских и претоварних машина у Теслићу и Требињу; кувар у Теслићу, модни обућар у Дервенти, механичар грејне и расхладне технике у Вукосављу и Требињу, модни кројач и модни галантериста у Палама, расадничар у Фочи, прехрамбени прерађивач у Сребреници; обрађивач метала резањем у Братунцу и Дервенти.

Преглед свих дефицитарних занимања за које ће Влада Републике Српске финансирати стипендије у износу од 100 КМ и превоз на мјесечном нивоу, ученицима који се уписују у први разред средње школе у школској 2020/21. години доступан је на порталу Владе Републике Српске (www.vladars.net), на страници Министарства просвјете и културе (линк).