Једна од 23 бебе тежила преко 5 кг, на свијет дошла природним путем

У бањалучком породилишту јуче су рођене 23 бебе, што је дупло више од просјека, а најтеже новорођенче имало је више од пет килограма.

Осим срећних родитеља, овако дивне вијести сваки пут обрадују и дежурне екипе на Одјељењу гинекологије и акушерства Универзитетско-клиничког центра РС. Љекари и бабице у Бањалуци за један дан породили су 22 мајке, што је више него у цијелој Српској.

Све бебе и породиље су, што је најважније, добро и збринуте су на одјелу педијатрије. Занимљиво је да је једна беба на рођењу тежила чак 5.270 грама, а ова мајка херој породила се природним путем.

– Већ је ујутру у породилишту било много жена, тако да се могло наслутити да ће бити доста порода тог дана, али да ће баш бити оволико нисмо рачунали. Имали смо 17 природних порода и пет царских резова – са осмијехом прича Цвијетин Лазикић, специјалиста гинекологије и акушерства, који на УКЦ ради већ шест година.

Он истиче да су природним путем на свијет дошли и близанци, што је за сваку похвалу, јер се такве трудноће најчешће завршавају царским резом.

Подсјетио је да су и овог августа у породилишту, имали бејби- бум, када је за дан рођена 21 беба.

Мада много порода значи и много посла, за цијело особље то је веома радостан дан.

– Сваког мјесеца буде период када имамо 15 до 20 порода дневно, док је просјек у бањалучком породилишту десет порода. Ово мјесто је извор живота, и посебно нам је драго када ту дјецу и мајке, које су највећим дијелом задовољне нашим односом и радом, послије сретнемо у граду– говори Лазикић.

И у бањалучком Удружењу ДРИП, које се залаже за бољи статус трудница и породиља, одушевљено су дочекали вијест о 23 бебе у једном дану. Мама поручују и да, уколико имају недоумица, могу им се обратити за све савјете у вези дојења, како би им први дани са бебом остали у што љепшем сјећању.
Најмлађа трудница

Најстарија трудница која се ове године породила у бањалучкој болници имала је 49 година и на свијет је донијела близанце, док је најмлађа трудница имала 17 година. У Бањалуци се у просјеку годишње роди 3.000 беба.