Становништво не гласа разумом

Прича о национализму и одбрани Републике Српске од наводних непријатеља опет је побиједила. Разлог томе је што становништво у БиХ гласа емоцијама, а не разумом, оцјена је стручне јавности. Уз то треба узети у обзир и политичку крађу која је, како је истакнуто у емисији „Глобално“ БН телевизије, постала дио политичке стратегије.

Народ је изабрао власт која ће кројити судбину грађана у наредне четири године. Побједа Милорада Додика за познаваоце политичких прилика и није велико изненађење. Изненађење је, кажу аналитичари, Жељка Цвијановић.

Редитељ Борис Малагурски истиче да му није јасно како је подржана Влада која је задужила земљу, а која губи становнике.

Ипак, битна ствар карактерише ове изборе, закључују аналитичари.

„Ако се овдје десила крађа, а већ је објављено да је у Бањалуци било 40.000 неважећих листића, што је много за модерно вријеме праћења и надгледања, онда се ту ради о чињеници да је крађа дио политичке стратегије. Било је ријечи да ће се мијењати изборни закон који би спријечио изборну крађу, а неће јер не одговара политичким лидерима; не једном него свима“, објашњава социолог Драго Вуковић.

А шта се у суштини догодило са вољом бирача?

„Сигуран сам да постоји много манипулације, уцјене и понижавања људи, али да истинску вољу бирача немамо. Она се негдје изгуби, поготово када се формира власт која има лошу политику, која је ту ради власти, а не морално и одговорно“, закључује Вуковић.

Све се свело на гласање из обавезе да се задржи радно мјесто и из морања да се опстане у владајућој машинерији, истичу аналитичари наводећи да је упечатљиво и то што је очигледно да грађани не вјерују ни онима који су на власти, али ни опозицији.

„Ми имамо избор и кад неко изађе на изборе и узме 100 КМ да гласа и то је избор, јер је њему то важније од тога како ће да живи наредне четири године. То није морално, али је то његов избор и то мора да се поштује“, сматра Малагурски.

Програмом и идеологијом се долази до гласова, а не демагогијом и старом славом, поручено је у емисији „Глобално“ БН телевизије и наглашено да управо то треба да буде водиља за наредни период.