Како да препознате дијабетес

Постоје и додатна три типа, који могу да се открију кроз тестирање крви или неколико симболичних симптома.

СУПРОТНО увреженом мишљењу, дијабетес заправо није једна болест и дели се на три различита типа. Већина пацијената има тип два, који настаје када тело не користи правилно инсулин и самим тим не може да стабилизује шећер у крви. Постоје и додатна три типа, који могу да се открију кроз тестирање крви или неколико симболичних симптома.

Број оболелих невероватном брзином расте и према садашњим прогнозама до 2040. године биће увећан за више од 50 одсто, односно износиће више од 600 милиона оболелих у свету. Највиши пораст се очекује у земљама ниског и средњег прихода. Проблем је што велики број људи и не зна да има дијабетес. Тако је и у Србији, где се процењује да их има око 710.000, од којих трећина нити има дијагнозу, нити се лечи.

ЗАРАСТАЊЕ РАНА

Дијабетес отежава проток крви, подиже ниво холестерола и крвни притисак. Због тога је могуће да ране спорије зарастају и да крв слабије протиче кроз организам.

МУТАН ВИД

Ако вам се вид погорша и замути, можда имате проблема с недостатком шећера у крви. При стабилизовању шећера, вид ће се вероватно вратити у нормалу.

УМОР

Осећај ненаспаваности такође се убраја у лоше знакове на које обавезно треба да обратимо пажњу. Ако спавате довољан број сати, али се не осећате наспавано, проверите стање шећера у крви.

ТРНЦИ

Константно трњење руку и ногу јесте један је од честих симптома дијабетеса, код сва три типа.

ЛОш ЗАДАХ

Дехидрација која долази с дијабетесом исушује уста, због чега је врло могуће да ћете имати лош задах.

СТАЛНА ЖЕЂ

Уколико сте стално жедни и дехидрирани, могуће је да имате неки од типова дијабетеса.

УЧЕСТАЛО МОКРЕЊЕ

Потреба за мокрењем и буђење више пута током ноћи да бисте отишли у тоалет, може да укаже на то да је време да посетите лекара.