Како зауставити одлазак грађана?

Румунија има план да својим држављанима ограничи рад у иностранству на пет година и да се након истека тог периода морају вратити у земљу. Увођење такве мјере у Републици Српској би можда био један од начина да се спријечи даље осипање становништва. Међутим, то у пракси не би донијело добре ефекте. Држава треба да понуди рјешења за оне проблеме због којих становништво одлази.

„Нека власти и у РС и у БиХ и у Румунији нађу адекватан модел и друштвени модел са радницима да им се обезбиједи живот достојан човјека у РС и БиХ а у конкретном случају и у Румунији и сматрам да никад не би ни дошло до одлива радне снаге и у обиму као што је то данас“, каже Александар Чавић, демограф.

Увођење мјере условљавања грађана би значила да се нарушава слободно кретање становништва. Умјесто тога, треба увести мјере које би животни стандард грађана БиХ коначно поправила, кажу економисти.

„Мислим да би требало донијети мјере које би омогућиле бољи живот на овом подручју и на тај начин зауставити одлив становништва а не са неким репресивним мјерама гдје би се ограничио одлазак на 5 година то значи да треба да се овдје олакша живот и на тај начин спријечи одлазак становништва“, сматра Предраг Дудуковић, економиста.

Иако је послодавцима сваки радник који остане у БиХ важан, ипак сматрају да би увођење условне мјере повратка у земљу било непримјењиво и нелогично. Одлазак становништва би могле зауставити само мјере које би поправиле економско и политичко стање у земљи, сматрају послодавци.

„Неке наше анализе су показале да би поправљање стања у здравству школству политичком амбијенту бих раст плата односно све заједно треба да да поруку становништву да ће овдје бити болље и то би била најбоља мјера која би смањила одлазак а било каква административна мјера мислим да нема смисла и ми покушавамо даутичемо на ове мјере које сам споменуо“, каже Саша Тривић, Унија удружења послодаваца РС.

Стручњаци упозоравају да ће нови њемачки закон, који ступа на снагу наредне године, уклонити већину преосталих баријера за запошљавање наших радника у тој земљи. Због увођења бројних олакшица, и убрзања процедуре одласка, очекује се још већи егзодус радника у Њемачку, али и друге земље Европске уније.