Данас сједница Предсједништва СДС-а

Сједница Предсједништва одржава се у тренутку када из странке долазе дисонантни тонови о формирању власти, односно постизборном коалирању странака из РС, прије свега на државном нивоу, те све су чешћи коментари да слиједе озбиљна превирања унутар СДС-а.

У Бањој Луци ће данас бити одржана сједница Предсједништва СДС-а. Према доступним информацијама, најуже страначко руководство разматраће резултате општих избора и стратегију будућег дјеловања. Сједница Предсједништва одржава се у тренутку када из странке долазе дисонантни тонови о формирању власти, односно постизборном коалирању странака из РС, прије свега на државном нивоу, те све су чешћи коментари да слиједе озбиљна превирања унутар СДС-а.

Шта буде, биће

У изјави за Ослобођење Мићо Мићић, потпредсједник СДС-а и градоначелник Бијељине, казао је да “не жели давати никакве коментаре прије саме сједнице”.

– Након сједнице, видјет ћемо, кратко је поручио Мићић.

Једнако суздржан био је и други потпредсједник СДС-а Раде Планинчевић. Појаснио је да “не жели износити личне ставове о стању у странци”.

– Органи странке су ту да доносе одлуке, али и утврђују ставове о томе шта је до сада урађено и како ће СДС даље дјеловати, а не било који појединац, рекао нам је Планинчевић.

Подсјећамо, сукоб унутар странке води се на релацији између оних чланова који сматрају, попут новог државног посланика и градоначелника Добоја Обрена Петровића, да су избори окончани те да је нужно сјести за преговарачки сто са СНСД-ом и утврдити правце заједничког дјеловања српских странака у Представничком дому Парламента БиХ. Петровић јуче није одговарао на позиве, па не знамо да ли и даље стоји иза својих ставова.

На другој страни је дио чланства које подржава мишљење лидера СДС-а Вукоте Говедарице “да никаквог разговора са СНСД-ом и његовим лидером нема нити може бити”. Образлажући став, Говедарица је подсјетио да је “Додик у јеку изборне кампање СДС прогласио терористичком организацијом, импутирао му да судјелује у припреми обојених револуција, те да кадрови те странке у институцијама БиХ раде против интереса РС-а и српског народа”.

Осим Петровића, и потпредсједник СДС-а и начелник Сокоца Милован Бјелица сматра да “када је у питању РС и заштита Дејтонског споразума, све странке из РС требају имати консензус у Парламенту БиХ и Савјету министара”.

– Што се тиче позива на разговор који је упутио предсједник СНСД-а Милорад Додик, не може ниједан члан странке о томе сам одлучивати, већ се треба понашати у складу с одлуком страначких органа. Сутра је сједница Предсједништва и видјет ћемо какве ће одлуке бити донијете. Што се мене тиче, у старту не одбацујем Додиков приједлог да се разговара, рекао је Бјелица.

Оставке и обећања

Казао је да не очекује да “Предсједништво СДС-а повуче неке радикалне потезе”. На наше питање очекује ли да Говедарица поднесе оставку на функцију предсједника СДС-а, Бјелица је рекао да се треба сјетити “да је то сам обећао у случају да изгуби у трци за предсједника РС-а”.

– Нисам с њим разговарао, он није доживио катастрофу на изборима, али ни остварио очекивани резултат, додао је.

Бјелица је подвукао “да за СДС не би било добро стварање фракција, али да јединство странке зависи од потеза које ће повући у наредном периоду Вукота Говедарица”.