Зима продужава редове гладних у јавним кухињама

Редови у јавним кухињама доласком хладнијег времена и зиме биће све дужи, па иако ће се некако сналазити у јавним кухињама да нико не остане скроз гладан, друге потрепштине попут огрева и слично тешко да ће моћи да обезбиједе корисницима.

Мирослав Субашић, секретар Удружења грађана “Мозаик пријатељства” у Бањалуци, каже да су доласком хладнијег периода јавне кухиње на великом удару.

“Доласком зиме све је више корисника, за разлику од прошле године имамо за 100 одсто више корисника. Тај број се удуплао, тренутно имамо око 830 корисника који јавну кухињу користе на различите начине, док смо у октобру прошле године имали 420 корисника. Очекујемо да ће овај број све више да расте”, рекао је Субашић.

Он је додао да се на различите начине снабдијевају храном, одјећом, обућом, лијековима и намјештајем.

“Храна нам је наравно најпотребнија, сада имамо акцију ‘Будимо хумани’, гдје испред маркета сакупљамо храну, те активирамо волонтере и људе на разне начине”, каже Субашић.

Подсјетио је да шире асортиман услуга, гдје ће шишати људе, бријати, те су отворена јавна купатила за која су увијек неопходна хигијенска средства.

Он је истакао да у њиховој јавној кухињи “Оброк љубави” викендом праве чорбу, а радним данима пакетима и оброцима у виду сендвича дијеле помоћ.

Ален Кајтаз, секретар Црвеног крижа града Мостара, каже да отворена и четврта јавна кухиња најбоље осликава ситуацију у граду на Неретви.

“За разлику од претходног периода имамо већ повећан број корисника, тренутно их је 343, а очекујемо их далеко више у зимском периоду. Током љета они се сналазе на разне начине, међутим зимски период је увијек проблематичан”, рекао је Кајтаз.

Појашњава да због физичке удаљености поједини корисници нису у могућности доћи у јавне кухиње, јер су села удаљена и 50 километара од јавне кухиње.

“Ми спремамо оброке шест дана у седмици, спремамо око 350 оброка за кориснике јавне кухиње, те још 250 за кориснике у центру Салаковац, што је око 600 оброка дневно”, каже Кајтаз.

Он је рекао да засад немају проблема са набавком намирница, јер дио средстава добијају од града Мостара, а дио од страних донација, те аплицирају на разне пројекте како би обезбиједили све што је потребно.

Енеида Вишо, секретар Црвеног крижа Кантона Сарајево, каже да је број корисника тренутно у њиховој јавној кухињи благо повећан за разлику од претходног периода.

“У октобру имамо 1.380 корисника, доласком зиме се наравно очекује и већи број, зависно од хладнијег времена. Капацитет Црвеног крижа КС је 2.500 и можемо да изађемо у сусрет свим корисницима који буду регистровани у нашој кухињи”, рекла је Вишо и појаснила да Центар за социјални рад одобрава кориснике за ову јавну кухињу.

Она истиче да их суфинансира Министарство за рад, социјалну политику, расељена лица и избјеглице КС, те се поред тога финансирају донацијама којима побољшавају исхрану.

“Имамо око 500 дјеце корисника јавне кухиње, па од донација дијелимо воће, чоколаде, кекс, посебно за празнике. По питању снабдијевања намирницама током зиме не би требало да имамо икаквих проблема, међутим много је оних који траже дрва, одјећу, обућу и излазимо им у сусрет колико смо у могућности”, каже Вишо.

Она је истакла да се за кориснике њихове јавне кухиње дневно спреми око 1.400 оброка дневно, те да током пет радних дана имају кувану храну, а суботом и недјељом дијеле пакет са храном.