Koliko koštaju knjige za osnovce

Svako ko u kući ima školarca, ovih dana sabira, oduzima, podvlači i razmišlja samo o jednom – udžbenicima. I ne čudi da mnoge roditelje svakog avgusta zaboli glava jer su knjige, prilično, skupe.

Zato se mnogi snalaze kako znaju i umiju.

A i za njih se valja snaći. Jedna knjižara u Banjaluci prodaje polovne knjige ali tamo nisu bili raspoloženi za razgovor. S obzirom na to da u gradu ne postoji mjesto gdje se, kao u drugim većim gradovima u okruženju, polovne knjige prodaju na otvorenom, sljedeća opcija su oglasi.

“Za šesti razred knjige su po 3 marke, znači 36 maraka su knjige, sa dvije radne sveske 40 i tu su dva strana jezika koja odgovaraju, oni su po 8 maraka svaki komplet, oko 55 maraka dođe sa stranim jezicima. Za 8 i za 9 su malo skuplje, od 3 do 4 marke”, kaže na jednom od oglasa.

U svakom slučaju, povoljnije od novih. I to znatno. Za niže razrede kompleti su oko devedeset maraka, a ko ima osmaka treba da pripremi čak 136, i to bez stranog jezika. Zato i ne čudi da su po komplete novih udžbenika pohrlili roditelji najmlađih školaraca.

“Osnovci naravno, pogotovo treći, četvrti, peti… Već onda od šestog se počinju snalaziti na druge načine… Jezici se kupuju uglavnom zato što se svake godine nešto mijenja”, rekla je Dragana Bulaja knjižara Kultura.

Ako je neko računao da će pojedinačnom kupovinom proći jeftinije – neće baš. Prosjek je sedam i po maraka po udžbeniku dok su radne sveske oko pet, pa se opet nakupi. Polovne knjige su, u svakom slučaju, jeftiniji izbor, ali valja ih naći očuvane.

A gdje je na sve to školski pribor, eventualno nova obuća ili odjeća za đaka? Na kraju, kad se podvuče crta, papren prvi septembar.