Котор Варош:Забрањен рад угоститељских објеката до 23. марта, препоруке грађанима и послодавцима

– На приједлог општинског Штаба за ванредне ситуације командант штаба и начелник општине Зденко Сакан донио је Наредбу о регулисању рада угоститељских, трговинских и других објеката на подручју oпштине Котор Варош.

Ради провођења превентивних мјера заштите и спасавања становника у сузбијању ширења ризика од опасности и посљедица од вируса:

До 23. марта текуће године забрањује се рад угоститељским објектима свих врста (изузев услуге припреме и доставе топлог оброка правним субјектима уз максимално поштовање хигијенских мјера), фризерским и козметичким салонима, као и салонима љепоте, а до 30. марта забрањује се рад свадбеним салонима, фитнес-теретанама, спортској дворани, кино-сали и дјечијим играоницама.


Ограничава се рад од 07.00 до 18.00 часова сваким радним даном, а у дане викенда (субота и недјеља) од 07.00 до 14.00 часова сљедећим објектима: трговачким центрима, осталим трговинским објектима, услужно-занатским радњама (дужни су да обезбиједе ограничен број људи у затвореном простору уз обавезно растојање од једног метра и мјере појачане дезинфекције)

Ограничава се рад од 07.00 до 22.00 часа сваким даном сљедећим објектима: трговинским објектима врсте драгстор и субјектима који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача (искључиво у погледу продаје њихових производа без конзумирања истих у продајном простору). (дужни су да обезбиједе ограничен број људи у затвореном простору уз обавезно растојање од једног метра и мјере појачане дезинфекције)-

Бензинске пумпе настављају да раде у досадашњем режиму с тим да је продаја осталих роба, осим горива ограничена до 18,00 часова. (дужни су да обезбиједе ограничен број људи у затвореном простору уз обавезно растојање од једног метра и мјере појачане дезинфекције)

Задужује се Одсјек за инспекције и комуналну полицију да у провођењу ове наредбе обезбиједи поштовање исте од стране горе наведених субјеката.

О извршењу задатака из ове Наредбе свакодневно информисати Команданта општиског штаба за ванредне ситуације.

Ова наредба ступа на снагу одмах и објавиће се у „Службеном гласнику општине Котор Варош“.

Такође, донесен је закључак о раду предшколских установа, а у циљу спровођења ванредних мјера ради сузбијања ширења вируса корона на територији општине, те се препоручује да од данашњег дана дјеца не иду у вртиће.

Задужују се Дјечји вртићи да до 15.00 часова дана 16.03.2020. године сачине преглед дјеце која су и послије препоруке општинског Штаба за ванредне ситуације боравила у вртићу и доставе приједлог који су минимални капацитети неопходни за смјештај дјеце у вртићима.

Општински штаб за ванредне ситуације је констатовао да закључци и препоруке усвојене 06.03.2020. године на сједници општинског Штаба за ванредне ситуације остају и даље на снази, као и Наредбе појединачних Министарстава.

Општински штаб је донио одређене препоруке и задатке којих се наведени субјекти морају придржавати.

Послодавцима препоручујемо да процес рада организују са минималним бројем извршилаца уз мјере појачане дезинфекције и поштовање препоручене дистанце између радника.

Сви привредни субјекти и установе дужни су да обезбиједе ограничен број људи у затвореном простору уз обавезно растојање од једног метра и мјере појачане дезинфекције.

Свим грађанима, а посебно старијим лицима и хроничним болесницима препоручујемо да се смањи кретање и остану код куће како се не би излагали опасностима.

Сва лица која су дошла из иностранства су дужна да се јаве у дом здравља „Свети Пантелејмон“ Котор Варош.

Молимо све грађане општине Котор Варош да, уколико имају сазнања да су поједине особе дошле из иностранства а нису се јавиле у дом здравља или полицијску станицу Котор Варош, да то анонимно пријаве полицијској станици на број телефона 122.

Сва лица која се налазе у изолацији да се строго придржавају упутстава надлежних установа.

Задужује се Одсјек за инспекције и комуналну полицију да редовно врши контролу спровођења мјера изолације.

Которварошки Дом здравља наставља са радом по истом режиму и околностима од 06.03.2020. године, укључујући и додатне препоруке које су утврђене на данашњој сједници Штаба, а редовне прегледе пацијената је неопходно свести на минимум.

Извршити прање улица, јавних површина и тргова, наставити контролу хигијене у јавном превозу и придржавати се ранијих препорука Штаба.

Забрањују се све тренажне спортске активности на територији општине Котор Варош.

Данашњој сједници општинског Штаба за ванредне ситуације присуствао је здравствени и инспектор за храну у Општинској управи Челинац Младен Дујаковић, који је нагласио да су у Котор Варошу испоштоване све превентивне мјере које су у протеклом периоду прописали Институт за јавно здравство Републике Српске и Минстарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, те нагласио озбиљност у раду општинског Штаба за ванредне ситуације.