Которварошани прославили 50 година од мале матуре

Генерација која је 1969. године завршила основну школу, организовала је у которварошкој мјесној заједници Грабовица окупљање поводом обиљежавања 50 година од мале матуре. То је генерација која у шали каже да су своју завршну годину упамтили по великом земљотресу који је 1969. године погодио Бања Луку.

Окупљање и међусобно фотографисање почело је испред старе школе.


Стара основна школа у Грабовици чији су окупљени били ученици носила је назив “Руди Чајавец” и била је нека врста додатка истоименој матици школи у Шипрагама.
Много умних Грабовчана, који су име овог села пронијели свијетом, управо је у старој школи научило прва слова.

Због лошег стања у којем се налази стара школа окупљени су састанак и прозивку обавили у новој школи ,,Петар Kочић’’.


Умјесто безбрижних петнаестогодишњака срели су се сада озбиљни људи у зрелим годинама. Први сусрет пред школом био је помало збуњујући. Многи од присутних нису се могли међусобно препознати јер се неки нису видјели већ више од 50 година.
На окупљање је дошла и њихова учитељица Душанка Гузијан а окупило се двадесетак ученика.

,,Прво моје радно мјесто и прва зарађена плата била је овде у старој школи у Грабовици, тако да данас овде мојој срећи нема краја. Ту сам дочекана не само као учитељица већ и као мајка, другарица и пријатељица. Толико су ми задовољства приредили ови мјештани Грабовице а првенствено моји ђаци да вам то не могу описати’’, испричала је са пуно емоција учитељица, Душанка Гузијан.

,,У једном одељењу сам имала 42 ученика и са задовољством сам их учила, иако сам физички због толиког броја ученика сваки други дан могла приступити сваком ученику лично да му прегледам свеске и задаћу, веома ми је жао када данас чујем да у разредима има по 12 и мање ученика’’, каже учитељица Душанка.


Окупљени су се присјетили многих догодовштина, разгледавале су се породичне фотографије, причало се о послу, дјеци и унуцима. Размјењивали су се телефонски бројеви и адресе, уговарали нови сусрети.

,,Велико ми је задовољство да дам изјаву поводом овог јубилеја 50 година завршетка 8-ог разреда у Грабовици а то је генерација 1968/69 година. Послије овог краћег разговора са другарима, наставницима и учитељицом могу рећи да сам презадовољан са одзивом, да су дошли сви наставници које смо позвали и  већина ученика, жао нам је што се нисмо и раније окупили, али договорили смо састанак за 5 година’’, изјавио је Раденко Каламанда.

„Овом приликом захваљујем се и ЈУ „Центру за културу, спорт и информисање“ Котор Варош што је пропратила ово дешавање и надам се да ћемо се видјети за 5 година“, рекао је Каламанда.

Дружење се наставило у кафићу ,,Бадањ’’ у Грабовици а заједничка жеља им је да се пријатељства не угасе, а сусрети да се понове.