Которварошка публика одушевљена извођењем „Балканског шпијуна“

У оквиру „Которварошког љета 2017“, а у организацији Јавне установе „Центар за културу, спорт и информисање“ Котор Варош, вечерас је на позорници Кино-сале изведен Балкански шпијун, по тексту Душана Ковачевића.

„Балкански шпијун“ дело је српског аутора Душана Ковачевића. Ова драма настала је у Вршцу 1983. године. Ради се о једној од првих комедија овог аутора. Реч је о делу у коме се може видети сатирична фарса, али и и примесе политичке драме. Говори о односу власти и појединца.

 

Радња драме одвија се у породици Илије Чворовића у савременом Београду. Илија је ситни чиновник и информбироовац те је био на Голом отоку. Он је опседнут с тим да ће пронаћи државног непријатеља те из тог разлога започиње да прати свог подстанара који се недавно вратио из Париза. Он верује да је он јако опасан за државу и да се ради о агенту који трага за државним тајнама.

Главни ликови: Илија Чворовић, затим његова супруга Даница Чворовић, брат Ђура, ћерка Соња, Петар Јаковљевић – кројач који се вратио из Париза и Илијин подстанар, појављује се у радњи као балкански шпијун.