Ревизија потврдила: Дефицит буџета Српске није 45 већ 175 милиона марака

По ладицама свих министарства ревизори су пописали неизмирене обавезе и срачунали да је дефицит за преко сто милиона већи него годину дана раније. Кључно питање које су ревизори Душка Шњеготе имали за Владу Жељке Цвијановић било је зашто се корисницима дају права за које држава нема пара. На исто питање из Владе данас нису одговорили ни АТВ-у а ако је судити по извјештају, ни ревизор није добио одговор.

 

vlcsnap-2017-08-20-19h28m35s192

“Ревизији није достављено изјашњење по овом кључном питању. Утврђено је да одобреним буџетом за прошлу годину Министарству пољопривреде, Министарству просвјете , Министарству здравља и Министарству рада није обезбијеђено довољно средстава за финансирање постојећег обима законом дефинисаних права, иако су они кроз процедуре њихове израде извршили планирања висине потребних средстава”, пише у извјештају.

Из извјештаја се види да је Влада у покушају да се задужи направила до сада невиђени потез, подизањем кредита који није ни приказан. Наводно се задужио Фонд ПИО за 16 милиона марака а паре су завршиле у буџету, иако у Фонду данас тврде да за тај кредит нико од њих није чуо. Директор Младен Милић сигуран је да се од преласка на трезор Фонд није задуживао, па једино објашњење које дају економисти јесте да је то у име Фонда урадила Влада, не приказујући спорно задужење у буџету.

vlcsnap-2017-08-20-19h33m44s157

“Ово је дефинитивно врло интересантно понашање Владе да се може задужити на терет фондова и јавних институција без да оне о томе нешто конкретно знају. То даје утисак да се Влада понаша врло комфорно и да никоме не одговара”, рекао је економиста Зоран Павловић.

Сличан потез Влада је направила и ове године класичним пребацивањем 24 милиона марака из касе ИРБ-а у буџет Републике чиме је побољшала текућу ликвидност. Рупа буџету од 175 милиона значајно је већа него она 2015. када исплата пензија није ишла из трезора што је по многима један од кључних узрока. Поред тога на наплату су стигли и рачуни за дугове из ранијих година што је случај са Министарством просвјете које је пробило буџет за 10 милиона. То, и све друго што нису прошле године, тврде да ће платити ове.

vlcsnap-2017-08-20-19h32m57s243

“Друга примједба главног ревизора да нису евидентирани расходи од 1.877.836 марака односи се на дугове према добављачима, од којих је највећи дио већ био плаћен, али послије 28. фебруара, па је то ревизор ипак евидентирао. Министарство измирује све обавезе по основу личних примања, као и обавезе по основу набавке роба и услуга у складу с приливом средстава у буџет”, истичу у Министарству просвјете и културе РС.

Од осталих прозваних министара који се у извјештају ревизора помињу у контексту пробијања буџета данас нико није био доступан за коментар. AТВ