Которварошки Црвени крст стекао углед и повјерење суграђана

На данашњој годишњој скупштини Општинске организације Црвеног Крста истакнуто је да су у потпуности реализоване све планиране програмске активности, захваљујући којима је ова организација стекла велики углед и повјерење суграђана.

Секретар Црвеног крста Котор Варош Санела Кучук је рекла да су, прије свега захваљујући људима добре воље, успјели да се профилишу у врло мобилну и модерну хуманитарну организацију.

,,Иако смо радили у врло тешким условима показали смо ентузијазам и посвећеност да пружимо помоћ онима који су у стању социјалне потребе. И поред отежаног рада у условима нестабилног економског тржишта, смањених донација и прилива прихода, успјели смо да реализујемо све планиране активности. Организовали смо четири акције добровољног давања крви и обезбиједили довољне количине ове драгоцјене течности, односно 470 доза крви. Организовали смо више акција на плану здравственог просвјећивања, као што су Свјетски дан прве помоћи, Дјечију недјељу, Дан старијих, Дан волонтера. Посјетили смо у више наврата сиромашне породице на подручју општине и директно им уручили хуманитарне пакете, а успјешно смо окончали пројекат реконструкције гријања у нашим просторијама“, нагласила је Кучукова.

Которварошка организација Црвеног крста се препознаје по добровољном давалаштву крви, најплеменитијој и најзначајнијој активности. На подручју општине су тренутно евидентирана 834 добровољна даваоца крви, који у континуитету показују солидарност и одговорност према себи и другима.

На годишњој скупштини которварошког Црвеног крста истакнути су одлични резултати у раду са младима и омасовљавању организације, што ће бити један од најважнијих задатака и у овој години, уз организацију традиционалног Љетног кампа у Товладићу.

,,У Осноној школи, захваљујући наставнику Зорану Тешићу, имамо више од 150 чланова Подмлатка Црвеног крста, са којима се континуирано ради током цијеле године“, поручила је Кучукова и додала да је Општинска организација Црвеног крста током 2023. године бројала 297 чланова од чега је највише младих /163/ узраста од седам до 14 година.

Данас су усвојени финансијски извјештај за прошлу годину, оријентациони програм рада и приједлог финансијског плана за ову годину.

Златни знак Црвеног крста Републике Српске додјељује се за најмање 10 година рада у организацији Црвеног крста, а овим одликовањем су награђени Војислав Главаш, који је члан Црвеног крста 61 годину, и вишедеценијски волонтер Младен Петрушић.

Сребрни знаком Црвеног крста награђени су вишеструки добровољни давалац крви Славко Трифковић и главни координатор школске организације Црвеног крста у Средњошколском центру „Никола Тесла“ Ђуро Крчић.