Промовисан роман и збирка поезије Михајла Орловића

У Котор Варошу су вечерас промовисани збирка поезије „Жал за лијепим глупостима“ и роман „Помор стараца“, аутора Михајла Орловића.

Овај дугогодишњи новинар и књижевник је у збирци поезије кроз стихове носталгично сагледао шта је све радио, шта се могло десити а шта није

Орловић је поручио младима да се не одричу игре у свом одрастању и да пажљиво организују своје вријеме.

,,То је та жал за глупостима, оним лијепим глупостима које су ето некако пролазиле кроз мој живот и које се схвате на крају. Што их нисам мало дуже живио, што их нисам мало више разрадио, што нисам мало више у њима уживао“, рекао је Срни Орловић.

Он каже да је тај жал и тугу преточио у књигу.

,,Поезија је као љубав, она прва и посљедња, и она увијек остаје ту. Проза ми је нешто озбиљнија и њој се враћам када ми се размишља“, навео је Орловић.

Роман „Помор стараца“ се темељи на истинитом догађају из 1995. године када је у околини Санског Моста испоручен конвој од 143 тијела стараца уз образложење да су преминули природном смрћу.

,,У том свом походу да напишем нешто и размишљајући како то да урадим да буде читљиво, послужила ми је чувена слика „Герника“ Пабла Пикаса коју сам пренио у свој роман, сачињених од низа фрагмената гдје се појављују чудесне слике„, истакао је Орловић.истакао је Орловић.

Када напише књигу, Орловић је објаснио да настоји да у њој буде нешто што ће оплеменити људе и њихова осјећања, односно дати им вољу за живот, наду и посебне емоције како би могао да ужива у томе што је он написао.

Михајло Орловић је српски књижевник и новинар, који је објавио тридесет књига и уврштен је у неколико антлогија српске поезије и приповједака.

Аутор је више документарних филмова и телевизијских репортажа за које је добио награде Сребрни пастир, Златна буклија и друге.