Которварошки малишани отпутовали на море у оквиру пројекта „Социјализација дјеце РС“

Овогодишња реализација пројекта “Социјализација дјеце РС“ почела је прошле седмице одласком прве групе дјеце из Бијељине.

Пројекат се реализује на основу Закона о дјечијој заштити Републике Српске кроз право на задовољавање развојних потреба дјеце.
Реализација Пројекта и ове године јесте на морској обали, у услужном простору Омладински хостел ”Ужице” у Бечићима, општина Будва, Република Црна Гора. Временски период програмских активности у услужном објекту је од 20.05 до 21.09.2019. године у укупно четрнаест смјена, од чега је тринаест десетодневних, а једна (прва) осмодневна смјена.

Пројекат “Социјализације дјеце Републике Српске” реализује се од 2002. године и за претходних 17 година обухватио је више преко 30 000 лица – дјеце и пратећег особља из свих општина Српске.

У другој смјени која у Бечићима проводи вријеме од 27.05. до 05.06. учествују и дјеца из Котор Вароша. На овакво дружење иде 26-оро дјеце у пратњи два васпитача Бојане Јотановић и Александре Каламанда и један родитељ пратилац. Вођа групе из Котор Вароша Бојана Јотановић напоменула је да се ради о дјеци из социјалних породица-корисници права из социјалне заштите, дјеце вишечланих породица, дјеце са посебним потребама, хроничним сметњама, али и посебно надареној дјеци. Управо та различитост и разноврсност јесу највећа вриједност Пројекта и служе остварењу пројектних циљева: развијању емпатије, припадности вршњачкој групи без обзира на разлике, те социјализацији дјеце у сваком смислу.
Јотановићева је такође истакла да јој је радно искуство са дјецом различитих карактера омогућило да овај изазов прихвати са великим задовољством иако је одговорност на васпитачима заиста велика. Бојана је истакла да се нада доброј и позитивној сарадњи са дјецом и родитељем, те да добро дружење и искрен осмијех малишана неће изостати.